Antena Meniu Search
x

O femeie soldat american, beată, a ucis cu mașina un băiat de 15 ani în Italia. "Vreau dreptate și o vreau aici, în Italia!”

Scandal în Italia. O femeie soldat american la baza militară din Aviano, în nordul Italiei, a ucis un băiat de 15 ani, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Porcia, relatează presa italiană. Soldatul era beat și conducea cu viteză. 

de Redactia Observator

la 23.08.2022, 11:43

O femeie soldat american, beată, a ucis cu mașina un băiat de 15 ani în Italia. "Vreau dreptate și o vreau aici, în Italia!”
O femeie soldat american, beată, a ucis cu mașina un băiat de 15 ani în Italia. "Vreau dreptate și o vreau aici, în Italia!” - Il Messaggero

Soldatul american care abia a împlinit 20 ani a fost identificat de presa italiană drept Julia Bravo. Este pilot american la baza din Aviano și avea în momentul accidentului o alcoolemie de 4 ori peste limita permisă: 2,09 grame la mie. Femeia conducea un Volkswagen Polo, când l-a lovit pe Giovanni Zanier, de 15 ani, la cinci kilometri de casă, în Porcia (Pordenone), în timp ce băiatul se întorcea pe jos de la discotecă împreună cu doi prieteni. A fost lovit și aruncat în aer, iar apoi s-a prăbușit la pământ și a murit câteva ore mai târziu în spital.

Soldatul a oprit după accident și se află în arest în interiorul bazei militare din Aviano, nord-estul Italiei, la aproximativ 15 kilometri de Pordenone. Cel mai probabil, infracțiunea de omor rutier va rămâne nepedepsită și fără despăgubiri pentru că soldatul nu va fi judecat în Italia, scrie La Repubblica. Tânăra nu numai că a băut, dar avea și viteză, susține Il Messaggero.

"Vreau dreptate și o vreau aici, în Italia. Dacă ei cred, lasă-i să încerce și în țara lor. Știu că nimic nu-mi va da fiul înapoi. Dar cine l-a ucis trebuie să fie condamnat de instanța noastră și să ispășească întreaga pedeapsă”, a declarat Barbara Scandella, mama lui Giovanni Zanieri, potrivit La Repubblica. Generalul de brigadă Tad Clark a transmis "sincere condoleanțe" familiei victimei şi "comunităţii italiene”. "Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia tinerei victime și comunitatea italiană”.

Pentru că este soldat la baza americană din Aviano, femeia va evita procesul în Italia. Așa prevede Convenția de la Londra din 1951 privind jurisdicția militarilor NATO în Europa, scrie La Repubblica care a amintit de tragedia din 1998 de la Cermis când o aeronavă militară americană care zbura la altitudine joasă a tăiat cablul unei telecabine, ucigând 20 de oameni. 

"Ministrul italian al Justiției poate, la discreția sa sau la cererea bazei americane, să invoce lipsa de jurisdicție și astfel să permită ca suspectul american să fie judecat în propria sa țară”, a explicat procurorul din Pordenone, Raffaele Tito, confirmând excepționalitatea proceselor soldaților americani. 

Nu este prima situaţie controversată. În 2002, un pilot de la aceeași bază americană Aviano a fost acuzat, împreună cu trei albanezi, de agresiune sexuală asupra unei fete de 14 ani. Ministrul Justiției de atunci a decis ca procesul să nu aibă loc în Italia, dar apoi, în fața protestelor avocatului fetei, a dat înapoi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » O femeie soldat american, beată, a ucis cu mașina un băiat de 15 ani în Italia. "Vreau dreptate și o vreau aici, în Italia!”