Antena Meniu Search
x

O fregată rusă, echipată cu rachete hipersonice, a oprit într-un port din Arabia Saudită pentru prima dată după un deceniu

Fregata militară rusă "Admiral Gorşkov", echipată cu rachete hipersonice Zircon, şi petrolierul "Kama" s-au realimentat în portul Jeddah, în Arabia Saudită, înainte de a părăsi regatul saudit joi, au anunţat responsabili ruşi, citaţi de AFP. Această ţară din Golf nu a mai primit o navă rusească de aproximativ un deceniu, a precizat Ministerul Apărării rus, conform France24.

de Redactia Observator

la 07.04.2023, 13:32

De la declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina, monarhia din Golf a adoptat o poziţie conciliantă faţă de Moscova şi a făcut apel la o soluţie politică la conflict. Cele două ţări sunt partenere în cadrul alianţei ţărilor exportatoare de petrol, OPEC+.

Navele ruseşti au acostat miercuri şi au plecat joi în cadrul unei vizite "stabilite cu mult timp înainte", a indicat un responsabil al ambasadei ruse din Riad, sub rezerva anonimatului pentru că nu a fost autorizat să vorbească cu presa. În cursul staționării în portul Jeddah, la Marea Roşie, navele ruse şi-au refăcut stocurile de "combustibil, apă de băut şi hrană". "A fost prevăzut şi un program cultural pentru echipaj", a indicat ministerul rus.

Acest grup din cadrul Flotei ruse a Nordului a părăsit Rusia în ianuarie şi a participat la două exerciţii navale internaţionale în Oceanul Indian şi în Marea Arabiei, potrivit acestuia. Fregata "Admiral Gorşkov", echipată cu rachete hipersonice Zircon, a participat de asemenea la antrenamente comune cu China şi Africa de Sud, criticate pe larg de către opoziţia sud-africană.

OPEC+, condusă de Riad şi Moscova, a anunţat reduceri de producţie în octombrie trecut, ceea ce a suscitat critici din partea Washingtonului. SUA au acuzat Riadul că ajută Moscova prin susţinerea preţului la ţiţei, în timp ce autorităţile saudite afirmă că este o decizie "pur economică". Opt membri ai OPEC, între care şi Arabia Saudită, au decis duminica trecută noi reduceri a producţiei lor, decizie calificată de Casa Albă drept "inoportună", notează AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » O fregată rusă, echipată cu rachete hipersonice, a oprit într-un port din Arabia Saudită pentru prima dată după un deceniu