Antena Meniu Search
x

O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica, iar acum oamenii de știință au găsit o explicație

De zeci de ani oamenii de știință au sesizat formarea unei găuri de mărimea Elveției în gheața din Antarctica, fără a avea și o explicație pentru acest fenomen. Acum, după 50 de ani, au în sfârșit un răspuns la această dilemă.

de Redactia Observator

la 09.05.2024, 15:38

O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica - NASA Earth Observatory

Cercetătorii au observat pentru prima dată gaura, botezată Maud Rise polynya, în 1974 și 1976 în Marea Weddell din Antarctica, iar de atunci aceasta a reapărut fugitiv și sporadic, având de fiecare dată dimensiuni diferite, dar formându-se în același loc, scrie Live Science.

Totuși, interesant e că nu întotdeauna gaura s-a format, ceea ce înseamnă că e nevoie de niște condiții speciale pentru ca asta să se întâmple. În 2016 și 2017, gaura imensă, de 80.000 de kilometri pătrați, s-a format din nou și a rămas astfel timp de câteva săptămâni, în timpul ambelor ierni, permițând oamenilor de știință să studieze fenomenul.

Citeşte mai multe pe Spotmedia

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri externe » O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica, iar acum oamenii de știință au găsit o explicație