O imagine falsă cu o explozie la Pentagon, virală pe Twitter, a provocat prăbuşirea scurtă a bursei americane. Poza, generată de AI
O fotografie falsă cu o explozie lângă Pentagon a fost distribuită masiv, pe Twitter, de mai multe conturi verificate, scrie CNN. Bursa americană a scăzut pentru scurt timp, după viralizarea fake news-ului.
Imaginea generată de Inteligenţa Artificială a fost distribuită de mai multe conturi de Twitter verificate, inclusiv de un cont care a susținut în mod fals că este asociat cu publicaţia Bloomberg News.
"Explozie de amploare în apropierea Pentagonului din Washington DC – informaţii preliminare", este mesajul care a însoţit imaginea falsă. Contul de Twitter a fost ulterior suspendat şi nu este clar cine se află în spatele profilului sau de unde provine imaginea.
Informaţia falsă a fost difuzată inclusiv de un important canal de televiziune din India. Jurnaliştii au citat agenţia rusă de ştiri RT. Ulterior au revenit cu o informare, explicând că a fost vorba de un fake news.
"Postul de televiziune Republic a difuzat o ştire despre o presupusă explozie în apropierea Pentagonului, citând o postare preluată de pe Twitter de către RT", au transmis reprezentanţii postului de televiziune. "RT a șters postarea și canalul Republic a retras ştirea".
- Ucrainenii fac publice imagini cu racheta hipersonică Kinjal doborâtă de Patriot. Ruşii neagă, deşi Pentagonul...
- Zelenski a aflat despre Pentagon Leaks din presă. Liderul de la Kiev nu vrea să-i supere pe americani: Vă rog, nu...
- Armata SUA urmărește un nou balon misterios care zboară peste teritoriul său. Explicațiile date de Pentagon
Imaginea falsă, creată de AI - experţi
Însă, în mediul online, imaginea a continuat să circule pe Twitter, cutremurând bursa americană, pentru scurt timp. Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu aproximativ 80 de puncte între orele 10:06 și 10:10, revenindu-şi complet până la ora 10:13. În mod similar, S&P 500 a crescut de la 0,02% la ora 10:06 la 0,15% la ora 10:09. Până la ora 10:11, indicele a fost din nou pozitiv.
"Această imagine a fost realizată folosind instrumente AI: există greșeli structurale pe clădire și gard pe care nu le-ați vedea dacă, de exemplu, cineva a adăugat fum la o fotografie existentă", a declarat Hany Farid, profesor la Universitatea din California, Berkeley și expert în criminalistică digitală.
Departamentul de pompieri din Arlington, Virginia, a răspuns ulterior într-un mesaj pe Twitter, că NU a avut loc nicio explozie în apropierea Pentagonului și nu există niciun pericol pentru public".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰