Antena Meniu Search
x

O imagine falsă cu o explozie la Pentagon, virală pe Twitter, a provocat prăbuşirea scurtă a bursei americane. Poza, generată de AI

O fotografie falsă cu o explozie lângă Pentagon a fost distribuită masiv, pe Twitter, de mai multe conturi verificate, scrie CNN. Bursa americană a scăzut pentru scurt timp, după viralizarea fake news-ului. 

de Redactia Observator

la 23.05.2023, 12:25

- Twitter

Imaginea generată de Inteligenţa Artificială a fost distribuită de mai multe conturi de Twitter verificate, inclusiv de un cont care a susținut în mod fals că este asociat cu publicaţia Bloomberg News.

"Explozie de amploare în apropierea Pentagonului din Washington DC – informaţii preliminare", este mesajul care a însoţit imaginea falsă. Contul de Twitter a fost ulterior suspendat şi nu este clar cine se află în spatele profilului sau de unde provine imaginea.

Informaţia falsă a fost difuzată inclusiv de un important canal de televiziune din India. Jurnaliştii au citat agenţia rusă de ştiri RT. Ulterior au revenit cu o informare, explicând că a fost vorba de un fake news. 

"Postul de televiziune Republic a difuzat o ştire despre o presupusă explozie în apropierea Pentagonului, citând o postare preluată de pe Twitter de către RT", au transmis reprezentanţii postului de televiziune. "RT a șters postarea și canalul Republic a retras ştirea".

Pe acelaşi subiect

Imaginea falsă, creată de AI - experţi

Însă, în mediul online, imaginea a continuat să circule pe Twitter, cutremurând bursa americană, pentru scurt timp. Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu aproximativ 80 de puncte între orele 10:06 și 10:10, revenindu-şi complet până la ora 10:13. În mod similar, S&P 500 a crescut de la 0,02% la ora 10:06 la 0,15% la ora 10:09.  Până la ora 10:11, indicele a fost din nou pozitiv.

"Această imagine a fost realizată folosind instrumente AI: există greșeli structurale pe clădire și gard pe care nu le-ați vedea dacă, de exemplu, cineva a adăugat fum la o fotografie existentă", a declarat Hany Farid, profesor la Universitatea din California, Berkeley și expert în criminalistică digitală.

Departamentul de pompieri din Arlington, Virginia, a răspuns ulterior într-un mesaj pe Twitter, că NU a avut loc nicio explozie în apropierea Pentagonului și nu există niciun pericol pentru public".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » O imagine falsă cu o explozie la Pentagon, virală pe Twitter, a provocat prăbuşirea scurtă a bursei americane. Poza, generată de AI