Antena Meniu Search
x

O ucraineancă a murit, după ce un tanc rusesc a deschis focul asupra sa. Tânăra căuta medicamente pentru mama sa şi urma să împlinească 32 de ani

O ucraineancă a murit, după ce un tanc rusesc a deschis focul asupra sa. Valeriia Maksetska, 31 de ani, care lucra la o organizație parteneră USAID, ar fi fost ucisă alături de mama ei și de șoferul lor într-un oraşel de lângă Kiev.

de Monica Palade

la 11.03.2022, 18:44

Se spune că tânăra de profesie medic a decis să rămână în urmă pentru a ajuta civilii asediați de ruși, până când mama ei, Irina, a rămas fără medicamente și atunci au decis să plece. În timp ce Valeriia, Irina și șoferul lor, Yaroslav, așteptau în mașină ca un convoi rus să treacă pe un drum la vest de Kiev, un tanc ar fi deschis focul asupra lor.

Administratorul USAID, Samantha Power, a susținut că toți trei au fost uciși în ambuscadă. „Sunt enorm de tristă să vă anunţ moartea Valeriiei „Lera” Maksetska - mândră ucraineancă, îndrăgită parteneră de implementare USAID și lideră strălucitoare și plină de compasiune în construirea coeziunii sociale și combaterea dezinformarii. Ea a fost ucisă de armata rusă chiar înainte de a împlini 32 de ani”, a declarat Power.

O femeie curajoasă cu o inimă bună

Aceasta a mai spus că Valeriia s-a născut și a crescut în Donețk și a lucrat la organizaţia umanitară, după invazia Rusiei din 2014. „A supraviețuit bombardării de la Donețk, s-a mutat la Kiev și a început să lucreze cu USAID – unde a devenit iubită ca „o femeie curajoasă cu o inimă bună”.

„Lera, un medic instruit, ar fi putut părăsi Kievul când a început invazia, dar a rămas să-i ajute pe alții. Numai când mama ei, Irina, a rămas fără medicamente, s-a evacuat. În timp ce Lera, Irina și șoferul lor Yaroslav așteptau într-o mașină să treacă un convoi rusesc, un tanc a tras asupra lor - ucigându-i pe toți trei. Moartea Lerei este devastatoare pentru @USAID, @Chemonics și toți cei care au cunoscut-o. Sărbătorim devotamentul ei feroce față de Ucraina și spiritul vesel. Așa cum a scris Lera când a fost atacat Kievul, era supărată de violența îngrozitoare „dar atât de mândră că este ucraineancă și trăiește într-un loc unde convingerile contează”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » O ucraineancă a murit, după ce un tanc rusesc a deschis focul asupra sa. Tânăra căuta medicamente pentru mama sa şi urma să împlinească 32 de ani