Câinii care depistează oamenii infectați cu noul coronavirus fac furori pe aeroportul din Helsinki (Video)
În mijlocul pandemiei, finlandezii au găsit o metodă alternativă de a depista coronavirusul. Testele clasice au fost înlocuite de câinii detectivi, pe aeroportul din Helsinki. Metoda este la nivel de testare, însă până acum s-a dovedit că are o precizie de 100% în diagnosticarea pasagerilor infectaţi.
- Programul este testat și în alte țări precum Australia, Franța, Germania și Statele Unite.
Patru câini detectiv îi întâmpină zilnic pe pasagerii care sosesc pe aeroportul din Helsinki.
La testul pentru depistarea COVID, cei care se oferă voluntari îşi şterg mâinile cu un şerveţel special şi pun mostra într-un recipient. Apoi, patrupedele dau verdictul în doar 10 secunde.
Susanna Paavilainen, directorul executiv al programului: Aceşti câini nu au un statut special, aşa că nu le este permis să meargă să miroasă oamenii de aproape. Aşa că am dezvoltat staţii speciale, unde oamenii pot veni să ofere o mostră, iar câinii o verifică.
În cazul în care rezultatul este pozitiv, pasagerul este supus unui test PCR. Până acum animalele nu au dat greş. Precizia este de 100%.
Held Niuro, dresor de câini: Un câine detectiv bun are nevoie de un nas dezvoltat. Rasa nu contează, dacă animalul este fericit să colaboreze. Nu este greu deoarce câinii îşi folosesc mirosul tot timpul.
O substanţă regăsită în transpiraţie i-ar da de gol pe cei infectaţi cu COVID 19, explică specialiştii. Câinii detectiv au ajuns să depisteze coronavirusul după ce, în timpul antrenamentelor, li s-au prezentat diferite mostre prelevate atât de la pacienţi infectaţi, cât şi de la cei sănătoşi.
Anette Kare, dresor de câini: ET era înainte un câine care detecta tumorile. Însă când a venit pandemia de coronavirus, ne-am axat pe asta.
Teste care verifică eficienţa cânilor în depistarea COVID-19 sunt acum în desfăşurare în Australia, Franţa, Germania şi Statele Unite. Programul din Finlanda e însă cel mai mare.
În trecut, câinii detectiv au fost antrenaţi cu succes pentru descoperirea malariei, a cancerului, a diabetului şi a migrenei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰