Antena Meniu Search
x

Orașul idilic din nordul Europei care vinde terenuri la prețul unei cești de cafea, după modelul italian

După casele scoase la vânzare la preţul unui espresso, în Italia, o ţară din nordul Europei a pus bazele unui program similar: vrea să vândă loturi de teren pentru doar câţiva cenţi, scrie CNN.

de Redactia Observator

la 30.06.2024 , 18:01

Orașul idilic din Suedia care vinde terenuri la prețul unei cești de cafea, după schema italiană
Orașul idilic din Suedia care vinde terenuri la prețul unei cești de cafea, după schema italiană - Profimedia Images

Localitatea Götene, aflată la 300 de kilometri de Stockholm, vinde 29 de loturi de teren cu prețuri care încep de la doar 1 coroană (9 cenţi) pe metru pătrat. Cei care cumpără teren aici își pot construi casa visurilor - pentru a locui în ea sau ca reședință de vacanță, conform regulilor impuse de autorităţile locale. Cum valul de căldură face ca sudul Europei să devină tot mai puţin atractiv, aceasta ar putea fi o soluţie perfectă pentru a evita valurile de arşiţă. 

Götene, o zonă rurală cu 5.000 de locuitori în orașul principal și 13.000 în întreaga municipalitate, este situat pe malurile lacului Vänern, nu doar cel mai mare lac din Suedia, dar și cel mai mare din Scandinavia și din întreaga Uniune Europeană. Doar Rusia are lacuri mai mari pe continentul european.

De ce ar avea nevoie un oraș atât de idilic să organizeze un astfel de program? Primarul Johan Månsson spune că factorii sunt actuala criză economică și scăderea populațiilor rurale. „Piața imobiliară este în prezent foarte lentă în regiunea noastră și în Suedia, în general, din cauza ratelor mari ale dobânzilor și a unei ușoare recesiuni, așa că am vrut să dăm un impuls pieței”, a declarat el pentru CNN. „De asemenea, vedem rate scăzute ale natalității și o populație îmbătrânită, așa că trebuie să facem ceva, să aducem mai mulți oameni aici.”

Articolul continuă după reclamă

Edilul explică faptul că a decis să vândă 30 de loturi pentru o taxă simbolică, alegând terenuri care au fost „pe piață de foarte mulți ani” fără să se vândă. „Ne-am gândit că este o situație extraordinară care necesită măsuri extraordinare. Așa că am făcut-o, și acum a devenit populari”.

Pe acelaşi subiect

Programul, extrem de popular. Mii de oameni vor să locuiască în Götene

Programul a fost lansat în luna mai, iar 30 de cumpărători şi-au exprimat deja interesul a mai adăugat primarul localităţii. Patru dintre ei au cumpărat loturi la prețul de o coroană pe metru pătrat. Dimensiunea loturilor varia între 700 și 1.200 de metri pătrați. Dar situaţia a ecaladat. „Programul a devenit viral și am primit mii și mii de solicitări”, a spus el.

Månsson a mai precizat că au primit solicitări din toată lumea, fapt pentru care autoritățile au fost nevoite să suspende procesul de licitație până la începutul lunii august pentru a decide cum să se organizeze mai eficient. Când se va relua programul, probabil va fi implementat un proces de licitație pentru terenuri, în loc să le vândă pentru doar 1 coroană pe metru pătrat (prețul mai mic se aplică doar dacă nimeni altcineva nu dorește terenul).

Cei care vor să-şi ridice case în Götene trebuie să scoată din buzunar între 3 și 4 milioane de coroane (280.000-375.000 de dolari). Loturile de teren costă de obicei în jur de 500.000 de coroane, sau 47.000 de dolari. În prezent, oricine poate cumpăra un lot, nu trebuie să fie rezident în Suedia sau să se angajeze să locuiască acolo permanent. Dar orașul ar putea să revizuiască regulile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Stiri externe » Orașul idilic din nordul Europei care vinde terenuri la prețul unei cești de cafea, după modelul italian