Antena Meniu Search
x

Organizaţiile religioase afiliate Rusiei vor fi scoase în afara legii, anunță Zelenski. "Nu vom permite să se construiască imperii în sufletul ucrainean"

Agresiunea tot mai mare asupra Ucrainei duce la luarea unor noi măsuri, care să distanţeze cât mai mult ţara de Rusia. Preşedintele ţării a anunţat că vor fi limitate activităţile organizaţiilor religioase afiliate Rusiei şi va aduce în discuţie statutul Bisericii Ortodoxe, dependente de Patriarhia Moscovei. Ucraina, ţară majoritar ortodoxă este împărţită între o Biserică subordonată Patriarhiei Moscovei şi o Biserică reprezentantă de Patriarhia Kievului. 

de Redactia Observator

la 02.12.2022, 13:46

Vezi și

"Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională a dat instrucţiuni guvernului să propună Radei Supreme un proiect de lege pentru a face imposibilă desfăşurarea în Ucraina a activităţilor organizaţiilor religioase afiliate centrelor de influenţă din Rusia", a declarat Volodimir Zelenski în intervenţia sa video de joi seară.

Statul ucrainean va trebui, de asemenea, să "asigure expertiza religioasă a statutului Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu privire la prezenţa unei legături canonice cu Patriarhia Moscovei şi, dacă este necesar, să ia măsurile prevăzute de lege" .

Aceste măsuri urmează percheziţiilor efectuate în noiembrie de serviciile de securitate ucrainene în principala mănăstire a capitalei Kiev, reşedinţa Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, şi în alte câteva lăcaşuri de cult, pe fondul suspiciunilor unor legături cu Moscova. Serviciile ucrainene au susţinut ulterior că, în urma acestor percheziţii, au confiscat câteva mii de dolari şi "literatură pro-rusă".

Ucraina, ţară majoritar ortodoxă, este împărţită între o Biserică subordonată Patriarhiei Moscovei - care însă a anunţat că va rupe legăturile cu Rusia la sfârşitul lunii mai din cauza invaziei - şi o Biserică reprezentată de Patriarhia Kievului, care, în 2019, a depus jurământ de credinţă Patriarhului Bartolomeu, cu sediul la Istanbul.

Biserica Ortodoxă Rusă, al cărei patriarh Chiril I este un susţinător important al preşedintelui Vladimir Putin, a denunţat percheziţiile efectuate în Ucraina drept "un act de intimidare" a credincioşilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Organizaţiile religioase afiliate Rusiei vor fi scoase în afara legii, anunță Zelenski. "Nu vom permite să se construiască imperii în sufletul ucrainean"