Parlamentul European rămâne la Strasbourg! Asigurarea vine de la noul preşedinte PE, Tajani
Noul preşedinte al Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a dat asigurări marţi în privinţa menţinerii sediului instituţiei la Strasbourg, după ce mai mulţi aleşi ai oraşului francez şi-au exprimat îngrijorarea pentru viitorul acestuia.
![](https://img.observatornews.ro/0/2017/1/18/196021/148471873168c304bd.webp?w=430&f=2&v=2)
Noul preşedinte al Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a dat asigurări marţi în privinţa menţinerii sediului instituţiei la Strasbourg, după ce mai mulţi aleşi ai oraşului francez şi-au exprimat îngrijorarea pentru viitorul acestuia.
Întrebat în cursul unei conferinţe de presă organizate după alegerea sa la conducerea PE, Antonio Tajani a ţinut să îndepărteze orice îndoială legată de intenţiile sale de a muta sediul instituţiei.
'În ce priveşte sediul de la Strasbourg, există un tratat, există Curtea de Justiţie care a spus ce trebuie să facem, deci trebuie să respectăm regulile. Voi respecta întotdeauna regulile tratatelor', a declarat el.
Bătălia sediului PE revine adeseori în actualitate. Potrivit tratatelor europene, PE are sediul la Strasbourg, unde trebuie să se ţină 12 sesiune plenare anual. Restul timpului, eurodeputaţii lucrează la Bruxelles, în special în comisii şi în reuniunile grupurilor politice, relatează Agerpres.
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
- Joe Biden, număr record de zile de concediu. Un american de rând ar trebui să lucreze 52 de ani ca să-l egaleze...
Partizanii unui sediu unic la Bruxelles, care denunţă neîncetat costul financiar şi ecologic al acestei transhumanţe permanente, precum şi faptul că imensa clădire de la Strasbourg este folosită numai patru luni pe an, se confruntă de mai mulţi ani cu necesitatea de a modifica tratatele, ceea ce presupune unanimitatea celor 28 de state membre.
În numele respectării acestor tratate, Curtea de Justiţie de la Luxembourg a respins, de altfel, la sfârşitul lui 2012, o iniţiativă anti-Strasbourg care viza reducerea numărului sesiunilor anuale din capitala Alsaciei.
Marţi, într-o scrisoare adresată fiecăruia dintre cei şase candidaţi, dată publicităţii în ziua alegerii preşedintelui Parlamentului European de către cei 751 de eurodeputaţi prezenţi în sala de şedinţe de al Strasbourg, mai mulţi aleşi ai capitalei alsaciene şi-au exprimat îngrijorarea.
'S-ar părea că v-aţi pronunţat, la fel ca toţi ceilalţi candidaţi, în favoarea unui sediu unic al Parlamentului European la Bruxelles', au scris ei.
'Suntem deosebit de surprinşi de această exprimare care contravine respectării dreptului şi tratatelor', au subliniat primarul Strasbourgului, Roland Ries, preşedintele eurometropolei Strasbourg, Robert Herrmann, fosta eurodeputată Catherine Trautmann şi preşedintele regiunii Grand Est, Philippe Richert.
Fostul preşedinte al Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a apărat menţinerea actualei situaţii.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰