Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc. Rusia susţine că a lovit infrastructuri energetice şi militare. Cel puţin 2 morţi şi 18 răniţi în Harkov

Război în Ucraina. Rusia a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu rachete şi drone instalaţii energetice şi echipamente militare furnizate de statele occidentale Ucrainei, ca represalii în urma atacurilor ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiilor EFE şi DPA, citate de Agerpres.

de Redactia Observator

la 22.06.2024 , 17:46

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc. Rusia susţine că a lovit infrastructuri energetice şi militare. Cel puţin 2 morţi şi 18 răniţi în Harkov
- Profimedia

"Noaptea trecută, Forţele Armate ale Rusiei au efectuat un atac masiv cu arme de înaltă precizie şi rază lungă de acţiune cu lansare aeriană şi navală, precum şi cu drone împotriva instalaţiilor energetice ale Ucrainei (...) şi arsenalelor de proiectile furnizate armatei ucrainene", semnalează ministerul rus. Acest atac, adaugă acelaşi minister, a fost un răspuns faţă de "încercările regimului de la Kiev de a avaria instalaţii energetice ruseşti", referire la atacurile ucrainene repetate asupra rafinăriilor şi depozitelor de combustibil ale Rusiei.

Ucraina a efectuat de la începutul anului zeci atacuri cu drone asupra Rusiei

Ucraina a efectuat de la începutul anului zeci atacuri cu drone asupra Rusiei, ca tactică de război asimetric în timp ce pe frontul terestru trupele ucrainene pierd teren în faţa acţiunilor ofensive desfăşurate de armata rusă pe diferite sectoare ale frontului. Aceste atacuri ucrainene cu drone s-au axat în special pe lovirea rafinăriilor ruseşti, dar au fost de asemenea vizate diverse ţinte militare, în special aerodromuri şi amplasamente ale sistemelor antiaeriene, precum şi elemente de infrastructură.

Articolul continuă după reclamă

În faţa acestor atacuri, Rusia a recurs la o serie de măsuri defensive, printre care, pe lângă sistemele antiaeriene foloseşte de asemenea mijloace de război electronic pentru a doborî dronele sau a le abate de la ţintă, precum şi plase anti-dronă amplasate deasupra elementelor cheie ale rafinăriilor. Însă marea extindere a sectorului energetic rusesc face imposibilă protejarea tuturor instalaţiilor aflate în raza de acţiune a dronelor ucrainene, unele ajungând chiar şi în zona Moscovei.

Pe acelaşi subiect

Noua salvă de rachete şi drone ruseşti lansată asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri a fost a opta din ultimele trei luni şi a ţintit regiunile Zaporojie şi Liov. Potrivit armatei ucrainene, în acest atac au fost lansate 16 rachete de diverse tipuri, printre care rachete de croazieră Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră, rachete X-101 şi X-555, precum şi 13 drone kamikaze.

Armata ucraineană susţine că a doborât 12 din cele 16 rachete şi toate cele 13 drone. Cu toate acestea, compania energetică ucraineană Ukrenergo semnalează pagube produse de atacul rusesc şi întreruperi ale furnizării electricităţii până către miezul nopţii în zone de pe tot cuprinsul Ucrainei pentru efectuarea de reparaţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat anterior că, în urma bombardamentelor succesive cu rachete şi drone, circa jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distrusă. Un studiu efectuat de Universitatea de Economie din Kiev evaluează la 56,2 miliarde de dolari pagubele provocate infrastructurii energetice ucrainene.

Cel puţin 2 morţi şi 18 răniţi într-un bombardament rusesc asupra oraşului Harkov

Cel puţin două persoane au murit şi 18 au fost rănite sâmbătă într-un bombardament rusesc asupra oraşului Harkov în nord-estul Ucrainei, vizat cu regularitate de astfel de atacuri, au anunţat responsabili locali, potrivit agenţiilor AFP şi Reuters. La începutul lunii mai, Rusia a lansat o ofensivă terestră surpriză în regiunea de graniţă Harkov, iar luptele acolo sunt în continuare violente, dar trupele ucrainene au reuşit în acel sector să stabilizeze frontul.

Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a declarat că cel puţin patru explozii au fost auzite într-o zonă rezidenţială a oraşului sâmbătă după-amiază. Armata rusă pare să fi folosit în acest atac bombe ghidate cu planare, lansate de avioanele ruseşti de la o distanţă de circa 70 de kilometri de ţintă.

Rusia nu a precizat deocamdată care a fost ţinta acestui atac, ce survine după un nou bombardament cu rachete şi drone pe care l-a efectuat în cursul nopţii asupra unor obiective energetice şi militare ucrainene, în regiunile Zaporojie şi Liov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Stiri externe » Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc. Rusia susţine că a lovit infrastructuri energetice şi militare. Cel puţin 2 morţi şi 18 răniţi în Harkov