Antena Meniu Search
x

Video Pentagon Leaks. Ce spun documentele secrete ale americanilor despre implicarea României în războiul din Ucraina

România apare şi ea în documentele secrete ale Pentagonului scurse online. Potrivit acestora, jucăm un rol extrem de important în ajutorul oferit Ucrainei de către NATO. Ţara noastră este esenţială pentru transferul de echipamente militare, efectuarea de misiuni de supraveghere şi pregătirea soldaţilor Kievului. Oficialii de la Bucureşti s-au ferit de la izbucnirea războiului să spună exact care este sprijinul militar oferit Ucrainei. 

de Redactia Observator

la 11.04.2023, 20:20

Vezi și

Documentele care ar aparţine Pentagonului arată că România nu a trimis armamament la Kiev, dar are o contribuţie majoră.  Pe harta realizată de Statul Major al Statelor Unite sunt marcate grupurile de luptă şi toate capacităţile NATO din Europa. În dreptul României, apar cifrele 2, 4 şi 5. Doi se referă la operaţiuni de recunoaştere aeriană în adâncime, lucru realizat cu ajutorul unui avion cu pilot şi a două drone. Baza de operaţiuni pare a fi la Câmpia Turzii. Patru reprezintă un loc în care au loc antrenamente cu aliaţii şi soldaţii ucraineni. Iar cinci punctează Grupurile de luptă de pe Flancul Estic. În România, acesta este amplasat la baza Mihail Kogălniceanu din Constanţa. 

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: "Prezența unor brigăzi din structura americană, ne este cunoscut un asemenea lucru, chiar am vrea o prezență mai consistentă în România. Cifrele prezenței americanilor sunt făcute publice, vorbesc polonezii de aproape 10.000 de militari, noi vorbim de până în 4.000 de militari."

În plus, România a contribuit la recuperarea militarilor ucraineni şi este o rută cheie pentru transportul armelor şi muniţiilor. Dezvăluirile din documente fac lumină, în premieră, în privinţa rolului ţării noastre. Până acum, preşedintele, premierul şi ministrul de Externe au refuzat să dea detalii pe această temă. Nici măcar când au insistat jurnaliştii străini.  

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României: "Aceasta este politica guvernului meu. Considerăm că este mai eficient în acest fel. Credem că aşa este mai bine pentru Ucraina." 

Pe acelaşi subiect

Reporter: "Le-aţi dat tancuri? Le-aţi dat artilerie grea?"

Bogdan Aurescu: "Îmi pare rău, nu comentez aceste subiecte pentru că aceasta este politica guvernului meu, aşa cum v-am spus adineauri. La sfârşitul războiului, se vor afla multe lucruri. Acum, este important să ajutăm Ucraina să câştige acest război." 

Autorităție nu comentează scurgerile de informații

La solicitarea Observator, oficialii români nu au comentat informaţiile nici de această dată. Documentele clasificate ar fi apărut acum o lună pe un canal al reţelei Discord, folosit de pasionaţii de jocuri video. Departamentul american al Apărării spune că par a fi informările zilnice primite de liderii ţării şi că unele sunt trucate. Chiar şi aşa, ar putea avea consecinţe grave. 

Chris Meagher, reprezentant Departamentul Apărării al SUA: "Pe măsură ce aceste documente circulă online, ele reprezintă un risc foarte grav pentru securitatea națională și au potențialul de a răspândi dezinformarea."

John Kirby, purtător de cuvânt Consiliul Naţional de Securitate al SUA: "Nu ştim cine este responsabil pentru asta şi nu ştim dacă mai au documente pe care intenţionează să le posteze." 

O altă informaţie care a făcut valuri se referă la faptul că preşedintele Egiptului ar fi comandat producţia a 40.000 de rachete, pe care să le trimită în secret Rusiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Pentagon Leaks. Ce spun documentele secrete ale americanilor despre implicarea României în războiul din Ucraina