Ruşii au intrat în panică. Ucrainenii "se pregătesc să treacă Niprul". Forţele Moscovei nu ştiu pe unde va ataca Kievul
Ruşii sunt panicaţi, se pregătesc de contraofensiva ucraineană şi aşteaptă să vadă pe unde vor ataca forţele Kievului. Deşi documentele scurse de la Pentagon menţionează că americanii se tem că viitoare contraofensivă a Kievului nu va aduce câştiguri importante, bloggerii militari ruşi cred că aceasta este o scurgere controlată şi o operaţiune elaborată de război psihologic pentru a păcăli Moscova. Guvernatorul instalat de ruşi în regiunea Herson Vladimir Saldo a avertizat marţi că trupele ucrainene se pregătesc să traverseze râul Nipru.
De mai multe luni se vehiculează că cea mai probabilă direcție a contraofensivei ucrainene este în sud către Melitopol. Scopul strategic este tăierea coridorului terestru dintre Crimeea și Rusia iar cucerirea oraşului ar putea duce la prăbușirea întregului front sudic pentru forţele Moscovei.
Deși oficialii ucraineni nu spun când și unde ar putea avea loc contraofensiva şi chiar au lăsat de înţeles că au schimbat unele planuri militare, Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol, aflat în exil, a spus pentru AFP că rușii care ocupă orașul sunt din ce în ce mai nervoși. "Încep să intre în panică și, în consecință, cresc presiunea asupra locuitorilor", a spus el.
Trupele ucrainene se pregătesc să treacă Niprul
Rusia are fortificaţii pe toată linia frontului, dar în jurul oraşului Melitopol se află cea mai densă rețea de tranșee și capcane antitanc, astfel că este anticipată o apărare puternică a ruşilor. În acest context, unii experţi militari au îndoieli că Ucraina poate lansa un atac în forţă în regiune Zaporojie, pentru a trece Niprul şi a elibera Melitopol. Alte direcţii de atac ar putea fi prin regiunile Herson şi Doneţk.
- Ucraina: Planul contraofensivei "scurs" online este un fals în Photoshop făcut de ruşi ca să întârzie ajutorul...
- Prima reacţie a Kremlinului după scurgerile de informaţii de la Pentagon. Peskov: "A devenit o boală comună să...
- Contraofensiva ucrainenilor se lovește de obstacole înainte de a începe: misterul documentelor scurse online
"Pe malul drept al Niprului, unităţile inamice fac manevre, schimbă poziţiile, comasează trupe şi armament greu şi pregătesc ambarcaţiuni. Există indicii de pregătiri pentru încercarea de a trece Niprul şi de ascundere a acestor pregătiri'', a declarat şi Vladimir Saldo pentru agenţia oficială de presă rusă RIA Novosti.
Totuşi, Saldo a subliniat că Ucraina nu are suficiente forţe pentru a traversa râul. "În primul rând, aceasta se referă la armamentul greu, muniţie şi logistică. Oameni au adus destui. Este posibil să aibă loc provocări majore pe Nipru sau la Lîman, dar sunt sortite eşecului'', a susţinut Saldo.
Regiunea Herson a fost anexată ilegal de Rusia în septembrie anul trecut, dar capitala ei, oraşul cu acelaşi nume, a fost recucerită de Ucraina, precum şi întreaga porţiune a întregii diviziuni administrative care se află pe malul drept al Niprului.
Declaraţiile lui Saldo vin într-un moment în care la Moscova şi la Kiev deopotrivă se vorbeşte tot mai mult despre o iminentă contraofensivă ucraineană. Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminică că Ucraina a adunat "peste 200.000 de militari" pentru o contraofensivă împotriva forţelor ruse.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Oleksii Dmîtraşkivskii a declarat că Rusia a concentrat 113 grupuri tactice de batalioane în direcţia Zaporojie şi 206 la Doneţk, în sudul şi, respectiv, estul Ucrainei.
Ruşii controlează peste 75% din Bahmut
Bahmut nu este complet "eliberat", trupele ruse controlând peste 75% din oraş, pe care ruşii îl numesc Artiomovsk, a declarat luni Denis Puşilin, liderul interimar al regiunii Doneţk numit de Moscova. "Pot spune cu absolută certitudine că unităţile noastre controlează mai mult de 75% din oraş", a declarat Puşilin la televiziunea de stat rusă, adăugând că au loc în continuare lupte intense în partea de vest a oraşului. În acelaşi timp, trupele ruse avansează pe frontul de la Avdiivka, a adăugat el.
"În zona localităţii Avdiivka şi în împrejurimile sale, unităţile noastre înregistrează progrese importante. Asta se face cu un preţ foarte mare", a declarat el. Puşilin a adăugat că scopul soldaţilor ruşi este de a îndepărta forţele ucrainene la o distanţă suficientă pentru a asigura securitatea regiunii Doneţk şi a preveni atacurile dinspre Avdiivka.
Liderul prorus al regiunii Doneţk a relatat într-o înregistrare video despre vizita sa la Bahmut şi a promis că autorităţile ruse vor reconstrui oraşul devastat, aşa cum o fac la Mariupol, oraş-port la Marea Azov, cucerit de forţele ruse în luna mai anul trecut, după mai multe săptămâni de asediu şi bombardamente.
Separat, grupul paramilitar privat Wagner a publicat o scrisoare deschisă prin care încearcă să atragă în rândurile sale voluntari cu vârste cuprinse între 21 şi 60 de ani, pentru a fi trimişi în zona de război din Ucraina, promiţându-le retribuţii mai mari decât în armata rusă, transmite dpa.
Serviciul militar satisfăcut nu este o condiţie prealabilă, se precizează în textul difuzat pe reţele de social media. Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a confirmat luni că scrisoarea de la "serviciul său de recrutare", care conţine şi numere de telefon, este autentică.Celor care se vor înscrie li se promite o retribuţie lunară de 240.000 de ruble (2.939 dolari), precum şi diferite bonusuri.
Retribuţia în cadrul grupului de mercenari Wagner este semnificativ mai mare decât solda de 195.000 de ruble oferită de Ministerul rus al Apărării, unde posturile la nivel de comandă sunt retribuite cu până la 243.000 de ruble lunar. Grupul Wagner a pierdut recent mulţi combatanţi în luptele de la Bahmut, în estul Ucrainei, şi, prin urmare, are nevoie urgentă de oameni. Prigojin a declarat recent că va înfiinţa centre de recrutare în toată ţara.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰