Antena Meniu Search
x

"Pentru fiecare 100 de metri de teren cucerit pierdem 4-5 soldaţi". Ucrainenii din prima linie au moralul răvășit

Război în Ucraina. Contraofensiva ucraineană câștigă încet teren, dar cu prețul unui flux continuu de morți și răniți. Soldații din prima linie au povestit pentru ziarul Kyiv Post că vor continua să lupte mai departe, dar moralul lor suferă și nu se întrevede un sfârșit rapid al războiului.

de Redactia Observator

la 26.07.2023, 12:58

"Pentru fiecare 100 de metri de teren cucerit pierdem 4-5 soldaţi". Ucrainenii din prima linie au moralul răvășit
Soldaţi ucraineni lângă satul Klișchiivka, la sud de Bahmut - Profimedia

Soldații ucraineni din prima linie au declarat pentru Kyiv Post că unitățile lor un moral slab din cauza pierderilor constante suferite, a sprijinului slab și a unor înaintări relativ mici împotriva unui adversar dur și cu o apărare puternică. 

Militarii au povestit că tacticile lente de atac folosite în prezent în mod deliberat de armata ucraineană i-au făcut pe soldaţi să creadă cu tărie că vor fi răniţi și, cel mai probabil, uciși, cu mult timp înainte de a reuşi să străpungă apărarea rusă pe front. 

Soldat: Rușilor li s-a dat prea mult timp pentru a se pregăti de contraofensiva ucraineană

"Situația este foarte grea. Rușilor li s-a dat prea mult timp pentru a se pregăti de contraofensiva ucraineană anunțată pe scară largă. Era clar pentru ei că una dintre direcțiile atacului ucrainean, dacă nu cea principală, era Zaporojie", a spus un soldat medic, care nu a vrut să-şi dea numele.

Pe acelaşi subiect

"Şi s-au pregătit foarte bine… Fiecare centimetru pătrat este minat. Plantează mine în apropierea pozițiilor lor și le aruncă în aer când se retrag. Nimeni nu se aștepta ca întregul teren să fie minat, așa că ne-am lovit cu capul de câmpurile de mine şi ne mișcăm în ritm de melc", a adăugat el.

"Pierdem foarte mulți oameni dintre cei care curăţă minele. Ei merg întotdeauna înaintea trupelor". Soldatul a mai spus că unitățile ucrainene din prima linie suferă pierderi lente, morți și răniți, nu doar în câmpurile de mine, ci și din cauza capcanelor, a atacurilor cu obuze, a tancurilor care trag de pe un deal îndepărtat, a artileriei controlată de drone și a bombelor ghidate și neghidate.

Soldat: Într-o lună, am avansat doar cu un kilometru și jumătate

El a mai mărturisit că soldații din unitatea sa sunt încă dispuși să atace, dar raportul între terenul câştigat şi camarazii de luptă uciși sau răniți este demoralizator. "Într-o lună, am avansat doar cu un kilometru și jumătate... Înaintăm cu centimetri, dar nu cred că merită toate resursele umane și materialele pe care le-am cheltuit", a spus medicul.

Un comandant cu experiență în luptele de primă linie a declarat pentru Kyiv Post că lipsa sprijinului aerian, rezervele limitate de obuze și doctrina de nu folosi soldaţii pe post de carne de tun, le-au lăsat comandanților ucraineni  puține opțiuni tactice, în afară de a lansa atacuri cu rază scurtă de acțiune împotriva unor poziții ruseşti bine pregătite și de a accepta pierderile. 

Comandant: Strategia de epuizare a armatei ruse cu atacuri continue funcționează

Forțele ruse suferă pierderi grele încercând să oprească acest lucru, iar strategia de epuizare a armatei ruse cu atacuri continue funcționează, susţine el. "Ideea a fost să forţăm de-a lungul acestui front și să nu ne folosim rezervele principale, astfel încât, atunci când forțele noastre vor începe să spargă liniile triple de fortificații rusești, nimic nu le va lovi și se vor ocupa doar de cei care stau în acele tranşee", a spus maiorul. "Până acum funcționează, iar forțele noastre avansează". 

Un infanterist care luptă lângă Donețk a declarat pentru Kyiv Post că, din perspectiva sa, succesul vine doar cu durere. El a povestit cum unitatea sa a capturat o serie de tranșee rusești și apoi le-a pierdut deoarece luptătorii ucraineni nu au fost antrenaţi cum să ţină poziţiile împotriva contraatacurilor, ci doar în capturarea fortificațiilor defensive. Când cucereşti o poziţie rusească înseamnă că ai devenit o țintă inevitabilă, a spus el.

"De îndată ce atacăm, artileria rusă începe să lucreze asupra noastră cu tot ce are și ne lovește pozițiile din față în spate", a spus infanteristul. "Fiecare sută de metri de teren pe care îl câștigăm înseamnă 4-5 infanteriști care au părăsit rândurile(n.r. morţi şi răniţi) - aceasta este pierderea medie suferită. Atâta timp cât stăm și apărăm o poziţie, putem spune că nu există pierderi; pot exista unele răniri uşoare. De îndată ce mergem înainte, există pierderi considerabile. Până la jumătate de unitate pentru fiecare kilometru capturat și nu este o certitudine că vom păstra acest kilometru mai târziu”, a spus el.

Soldatul a mai spus că unitatea sa a "interiorizat" realitatea pierderilor continue și că el și prietenii săi vor continua să atace. Problema este că trebuie să facă asta împotriva unui duşman a cărui forță aeriană este dominantă, a cărui populație este de patru ori mai mare decât cea a Ucrainei și a cărui artilerie loveşte orice fortificație pe care trupele ucrainene pot să o captureze.

Soldaţii din prima linie s-au resemnat că vor fi loviţi 

Soldaţii din prima linie s-au resemnat că vor fi loviţi în cele din urmă, a spus el. "Mă gândesc la asta așa: oamenii dintr-un avion care se prăbușeşte nu au nicio șansă și, conform statisticilor, noi avem 30% uciși și 40% răniți, așa că există șanse de supraviețuire, dar oamenii din avion nu au niciuna. Deci, nu este chiar atât de rău. Și în viața obișnuită, o cărămidă îți pot cădea în cap", a spus el.

Plângerile cu privire la sprijinul slab acordat de Forţele Armate Ucrainene soldaților din prima linie au ecou şi în presa controlată de Kremlin. Într-un videoclip publicat vineri pe platforma pro-rusă de Telegram U_G_M, 12 soldați ucraineni care ar face parte din Brigada a 10-a de asalt și care se descriu drept prizonieri, au spus că pierderile constante reprezintă un motiv cheie pentru slăbirea moralului.

Un bărbat cu mâinile legate şi care se identifică drept membru al Brigăzii a 10-a, spune că "Ei (comandanții brigadei sale) ne-au trimis la atac, apoi s-au aruncat grenade asupra noastră, apoi am fost luați prizonieri... Moralul nostru este rău, foarte rău. Cei care ne-au trimis acolo, ne-au forţat, aveam zero arme, zero muniție, nu era mâncare, nici apă. Când ploua, întindeam prelate și strângeam apă să bem. M-am dus să le spun comandanților noștri că sunt toți (îi înjură) şi că doar aruncă oamenii în luptă precum carnea".

Toți bărbații din imagini au fost filmaţi cu mâinile legate şi au repetat formula "suntem carne de tun", un discurs obişnuit, de propagandă al Kremlinului, despre tacticile de atac ucrainene. Kyiv Post a cerut Statului Major al Armatei Ucrainei să comenteze acuzațiile de slăbire a moralului în rândul unităților din prima linie. Nu a existat un răspuns imediat.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina ne-a trimis la Statul Major al Armatei. Potrivit Kyiv Post, moralul în unele unități pare încă relativ sănătos. Doi membri ai unei renumite unităţi ucrainene, Brigada a 3-a de asalt, au spus prin mesaje text că atacurile lor în sectorul Bahmut au succes în mod constant, că coordonarea dintre infanterie, tancuri, operatorii de drone și artilerie se îmbunătățește și că rapoartele oficiale ale progreselor din sectorul Bahmut sunt corecte. Un sergent cu experienţă a spus că alimentele și munițiile sunt excelente.

Un alt comandant a confirmat că unitatea sa a avansat cu 1,8 km după cel mai recent atac, în concordanță cu un anunț oficial al armatei. A mai susținut că a recuperat cadavrele a peste 40 de soldați ruși uciși în timpul unui atac, a capturat arme și șase prizonieri și nu a suferit pierderi. Moralul în unitate este excelent, a spus el. Kyiv Post i-a respectat cererea de a nu fi identificat public.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Armatei Ucrainei, Andriy Kovalev, a declarat că unitățile ucrainene avansează sau se consolidează în pozițiile recent capturate, "având succese" în trei sectoare ale frontului. El a susținut că artileria ucraineană trăgea mai mult decât artileria rusă. Așa cum este tipic pentru majoritatea declarațiilor oficiale ale armatei ucrainene de la începutul războiului, el nu a făcut nicio mențiune despre pierderile sau moralul ucrainenilor în unitățile din prima linie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » "Pentru fiecare 100 de metri de teren cucerit pierdem 4-5 soldaţi". Ucrainenii din prima linie au moralul răvășit