Antena Meniu Search
x

Rezultatul contraofensivei ucrainene: Kievul anunţă că a eliberat 227 de km². Ruşii se laudă că au avansat cu 7 km în Lugansk, dar nu au nicio dovadă

Război în Ucraina. Kievul a anunţat luni că a recucerit săptămâna trecută peste 16 km pătraţi în estul şi sudul Ucrainei, la aproape două luni de la începerea contraofensivei. De partea cealaltă, câţiva bloggeri militari ruşi proeminenţi susţin că forţele Moscovei au avansat cu până la 7 km în zona Svatove, în regiunea Lugansk, şi că au traversat râul Zherebets la vest de Karmazynivka. Potrivit experţilor de la Institutul pentru Studiul Războiului, ruşii exagerează succesele din această direcţie, unde pretind că ucrainenii conduc de câteva săptămâni o ofensivă la scară largă, pentru a prezenta operaţiunile ucrainene drept un eşec. 

de Redactia Observator

la 24.07.2023, 15:02

Rezultatul contraofensivei ucrainene: Kievul anunţă că a eliberat 227 de km². Ruşii se laudă că au avansat cu 7 km în Lugansk, dar nu au nicio dovadă
Soldați ucraineni dislocați în Velyka Novosilka - Getty Images

Ucraina a transmis luni că a recucerit săptămâna trecută peste 16 km² de la forţele ruse în estul şi sudul Ucrainei, la aproape două luni de la începerea contraofensivei destinate să alunge trupele Moscovei din Ucraina, potrivit France Presse. "În decursul săptămânii (...) în sectorul Bahmut (regiunea Doneţk, est), au fost eliberaţi 4 km² şi alţi 12km² în sud", a declarat viceministrul apărării ucrainean Hanna Maliar la televiziunea ucraineană.

Rezultate contraofensivei ucrainene: au eliberat 227 de km², susţine Kievul

Hanna Maliar a salutat aceste "succese" în cele două zone în care armata ucraineană încearcă de mai multe săptămâni să străpungă apărarea rusă. De la începutul contraofensivei care a debutat în primele zile ale lunii iunie, forţele Kievului au "eliberat" 35 km² în zona Bahmut (est) şi 192,1km² în sud, a adăugat viceministrul ucrainean.

Ea a afirmat de asemenea că, săptămâna trecută, armata rusă a "întreprins asalturi vizând să respingă unităţile noastre dincolo de râul Oskil şi a căutat puncte slabe în apărarea noastră" în direcţia Kupiansk (nord-est). Operaţiunile ofensive ucrainene continuă în direcţia Melitopol şi Berdiansk, două oraşe din sud-estul Ucrainei ocupate temporar de Rusia spre care armata ucraineană încearcă să avanseze din două zone din sectorul sudic al frontului. 

Pe acelaşi subiect

Forţele ruse au revendicat un avans uşor în zona de nord-est a frontului

Armata ucraineană a informat de asemenea despre lupte-cheie la sud de Bahmut. În ultimele zile, forţele ruse au revendicat un avans uşor în zona de nord-est a frontului, susţinând în special că au preluat controlul asupra unei gări feroviare.

Duminică, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că contraofensiva ucraineană a eşuat, în timp ce Kievul a recunoscut recent că această operaţiune de amploare va fi "lungă şi dificilă".

Zelenski: Ofensiva ucraineană a fost întârziată din cauza lipsei de muniţii

Ofensiva ucraineană a fost întârziată din cauza lipsei de muniţii, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu difuzat duminică de CNN, potrivit Politico şi media ucrainene, în care a încercat să explice "ritmul lent" al contraofensivei ucrainene.

"Aveam în plan să o începem în primăvară. Dar nu am făcut-o, pentru că, sincer vorbind, nu aveam suficiente muniţii şi armament şi nu aveam suficiente brigăzi antrenate corespunzător în aceste arme. Mai mult, misiunile de antrenament s-au desfăşurat în afara Ucrainei", a declarat Zelenski în acest interviu difuzat duminică în cadrul emisiunii "Fareed Zakaria GPS" de la CNN.

Întrucât contraofensiva a început mai târziu, a spus Zelenski, vorbind prin intermediul unui translator, "aceasta a dat timp Rusiei să mineze pământurile noastre şi să construiască mai multe linii de apărare''.

"Din acest motiv, un ritm mai lent al acţiunilor noastre contraofensive. Nu am vrut să ne pierdem oamenii, personalul. Şi militarii noştri nu au vrut să-şi piardă în aceste condiţii echipamentul", a explicat Zelenski în interviul pentru CNN. Într-un discurs susţinut în format de videoconferinţă săptămâna trecută la Aspen Security Forum din SUA, Zelenski a declarat că armata ucraineană "se apropie de momentul în care acţiunile sale se pot accelera".

Ruşii pretind că au avansat cu 5-7 km pe direcţia Svatove din Lugansk

Mai multe conturi de Telegram ale unor bloggeri militari ruşi precum Rybar şi Milinfolive susţin că forțele ruse au profitat de o spargere a frontului în regiunile Lugansk și Harkov şi au înaintat cu până la 7 km. Ei pretind că o unitate de paraşutişti ruşi au traversat râul Zherebets și au ocupat câteva dealuri de pe malul vestic. Mai susţin şi că forţele ruse au reușit să "împingă" forțele ucrainene din pădurile aflate în apropierea orașului Kreminna.

"Continuă dezvoltarea ofensivei Forțelor Armate ale Rusiei în direcția Svatove. Se raportează că o unitate a noastră a reușit să traverseze cu succes râul Zherebets și să ocupe o serie de înălțimi pe cealaltă parte, extinzând și adâncind astfel capul de pod cu o suprafață de 5-7 km. Există tendințe bune de dezvoltare a unei noi ofensive în acest sector. În plus, conform unor informaţii, unitățile de asalt a trei brigăzi au capturat mai multe fortărețe ale Forțelor Armate ale Ucrainei din Karmazinovka. Potrivit unor S'surse din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei unități ale Forțelor Armate Ruse au succes și în pădurile de lângă Kreminna, unde au reușit să preia controlul asupra centurilor forestiere, trecând treptat către înălțimi cheie controlate de armata ucraineană", potrivit Milinfolive. 

ISW: Ruşii exagerează succesele pe linia Kupiansk-Svatove-Kreminna

Experţii grupului american de la Institutul pentru Studiul Războiului confirmă în analiza zilnică a situaţiei de pe front că forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 23 iulie și că ar fi reuşit potrivit unor surse "avansuri semnificative din punct de vedere tactic" la sud-vest de Svatove, dar susţin că ruşii exagerează amploarea lor. 

Statul Major ucrainean a anunţat că ruşii au condus operațiuni ofensive fără succes în apropiere de localitatea Nadiya din regiunea Lugansk (la 15 km vest de Svatove) și Torske (16 km vest de Kremmina) și Hryhorivka (11 km sud de Kreminna) în regiunea Donețk.

Bloggerul militar rus WarGonzo a scris că soldaţii ruşi au efectuat atacuri fără succes în zona pădurii Serebryanske, aflată la sud de Kreminna, lângă Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) și Makiivka (23 km nord-vest de Kreminna). Alţi bloggeri militari ruşi au scris că forțele ruse au traversat râul Zherebets la vest de Karmazynivka (12 km sud-vest de Svatove) și au făcut noi progrese pe malul vestic (drept) al râului, spre Novoyehorivka (la 15 km sud-vest de Svatove). Un alt blogger militar pretinde că forțele ruse au avansat cu până la patru kilometri la vest de Karmazynivka, dar experţii de la ISW nu au văzut nicio confirmare vizuală a vreunui progres rusesc recent în zonă.

Potrivit ISW, ruşii ar exagera înaintările pe front, dar şi activitatea de ofensivă ucraineană de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna pentru a prezenta operațiunile de contraofensivă ale Kievului drept un eșec. ISW a analizat afirmațiile ruşiilor cu privire la progresele de la nord-est de Kupyansk, la sud-vest de Svatove și la vest de Kreminna, dar ele nu sunt susţinute de geolocalizări sau de o confirmare vizuală. Anterior bloggerii militari ruşi s-au folosit de imagini mai vechi pentru a susține că forțele ruse au avansat în apropiere de Torske, dar ISW nu a găsit nici în acest caz vreo dovadă vizuală. 

Ministerul Apărării de la Londra a semnalat pe 23 iulie că forțele ruse încearcă în mod intenționat să prezinte câștigurile limitate din regiunile Lugansk și Harkov ca progrese tactice semnificative. Ministerul Apărării de la Moscova și câțiva bloggeri militari populari pretind că ucrainenii conduc ofensive pe scară largă de-a lungul liniei Kreminna-Svatove, în ultimele săptămâni.

O ofensivă importantă a ucrainenilor în regiunea Lugansk ar genera cel mai probabil discuții substanțiale în rândul bloggerilor ruși, dar acest fapt nu a fost obsrevat de ISW. Totodată, un avans asemnificativ al ruşilor în această direcţie ar produce imagini geolocalizate și alte dovezi, pe care nici experţii ISW nu le-au observat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Rezultatul contraofensivei ucrainene: Kievul anunţă că a eliberat 227 de km². Ruşii se laudă că au avansat cu 7 km în Lugansk, dar nu au nicio dovadă