Antena Meniu Search
x

Galerie foto ”Pentru mama a fost cel mai greu”. Povestea băiețelului ucrainean care a trecut singur granița în Slovacia, cu un număr de telefon scris pe mână

Băiețelul de 11 ani care a făcut de unul singur o călătorie de aproape 1000 de kilometri, de la Zaporojie, oraș bombardat în Ucraina, în Slovacia, doar cu câteva provizii într-un rucsac și un număr de telefon scris pe mână, spune că este fericit că a ajuns în siguranță la frații lui mai mari, în Bratislava.

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 17:08

Hassan, în vârstă de unsprezece ani, a călătorit singur prin Ucraina devastată de război, iar povestea lui a cucerit inimile oamenilor din întreaga lume. Mama sa, Júlia Pisecká, văduvă, a fost nevoită să rămână în orașul natal Zaporojie, ca să poată avea grijă de bunica invalidă a copilului. 

Ajuns la graniță, Hassan i-a cucerit cu „zâmbetul, neînfricarea și determinarea” lui pe polițiștii de frontieră, care l-au ajutat să treacă în Slovacia. I-au contactat familia din țară folosind numărul de telefon și un bilet care era legat de talie. 

Copilul de 11 ani din Zaporojie a ajuns în Bratislava, la frații lui mai mari

Vorbind la Good Morning Britain, printr-un apel video, Hassan și cei patru frați mai mari ai săi au vorbit despre cât de bucuroși sunt că s-au reunit. Băiatul de 11 ani a spus că „nu se gândește la viitor” și că este fericit că e „în siguranță”, scrie Daily Mail.

Pe acelaşi subiect

„El spune că cel mai important este să fii în locul în care ai familie”, a spus sora lui mai mare, traducând cuvintele lui Hassan. „Îi place acest oraș pentru că este sigur. Nu știe despre viitor pentru că nu știe despre situația din Ucraina. Nu se gândește la viitor, vrea doar să fie cu noi”, a mai spus ea. 

Povestea lui Hassan a atras atenția la nivel mondial, după imaginile cu el traversând de unul singur granița. Copilul a fost nevoit să schimbe mai multe trenuri pentru a ajunge la granița cu Slovacia.  

Mama copiilor a rămas în Ucraina, cu bunica invalidă

Nu este clar când au plecat frații lui Hassan în Slovacia, dar aceștia au confirmat că mama lor rămâne în zona de război din Ucraina. 

Întrebat despre cea mai înfricoșătoare parte a călătoriei sale, Hassan a spus că i-a fost teamă atunci când a călătorit într-un vagon aglomerat, înconjurat de străini.

„Trenul era foarte, foarte plin, erau 300 de oameni într-un vagon”, a tradus sora lui. „Copiii și oamenii stăteau pe hol și toată lumea vorbea în limbi străine și el nu înțelegea, așa că aceasta a fost cea mai înfricoșătoare parte a călătoriei pentru el”, a mai spus ea.

Unul dintre frații mai mari ai lui Hassan a spus că familia este „foarte, foarte fericită” pentru că „nu i s-a întâmplat nimic, este sănătos” și a adăugat în glumă: „Și acum pot să-l tachinez”. 

Mama copiilor a rămas în zona de război

Copiii au spus că gândurile lor sunt la mama lor: ”Pentru ea a fost cel mai greu. Dar e atât de fericită că Hassan este cu noi. Ne gândim la mama noastră și ne este dor de mama noastră”.

Mama îngrijorată Júlia a explicat situația într-un videoclip distribuit la câteva ore după ce Hassan a ajuns în siguranță.  

„Sunt văduvă și am mai mulți copii. Vreau să le mulțumesc vameșilor și voluntarilor slovaci care au avut grijă de fiul meu și l-au ajutat să treacă granița”, a spus ea în clipul postat de Poliția Republicii Slovace. 

„Nu am putut să-mi părăsesc mama, ea nu se poate mișca singură”, a mai spus femeia. 

Povestea lui Hassan a fost distribuită inițial pe rețelele sociale de către Ministerul de Interne al Slovaciei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » ”Pentru mama a fost cel mai greu”. Povestea băiețelului ucrainean care a trecut singur granița în Slovacia, cu un număr de telefon scris pe mână