Antena Meniu Search
x

Peru anunţă primul deces cauzat de variola maimuţei. Virusul a provocat morţi pe 4 continente

Un pacient seropozitiv care a renunţat la tratamentul împotriva HIV şi a fost infectat cu variola maimuţei a murit luni în Peru, ţară în care au fost raportate peste 300 de cazuri de infectare, a declarat un responsabil din domeniul sanitar, informează AFP.

de Antonia Roşu

la 02.08.2022 , 12:54

Peru anunţă primul deces cauzat de variola maimuţei. Virusul a provocat morţi pe 4 continente
Peru anunţă primul deces cauzat de variola maimuţei. Virusul a provocat morţi pe 4 continente - Profi Media

Bărbatul de 45 de ani "a ajuns la spital în stare foarte gravă, cu variola maimuţei; starea sa de sănătate s-a deteriorat după ce a abandonat tratamentul împotriva HIV", a declarat directorul Spitalului Naţional Dos de Mayo, Eduardo Farfan, la un post de radio local.

"Nu a murit de variola maimuţei, ci de o septicemie" cauzată de un sistem imunitar slăbit, a adăugat directorul spitalului din Lima, potrivit Agerpres.

"Problema este că acesta a fost un pacient cu alte morbidităţi", ceea ce l-a făcut mai vulnerabil "şi l-a decompensat", a precizat Farfan. Bărbatul, "foarte infectat" cu acest virus, a fost admis în spital miercuri, iar "germenii care i-au invadat pielea i-au comprimat plămânii", a explicat directorul spitalului.

Articolul continuă după reclamă

Spania a anunţat două cazuri de deces asociate variolei maimuţei, primele din Europa. Un caz a fost de asemenea raportat în Brazilia unde un bărbat de 41 de ani a murit. Acesta prezenta şi alte afecţiuni precum cancer limfatic şi un sistem imunitar deficitar. Şi India a confirmat primul deces cauzat de variola maimuţei în statul sudic Kerala - un tânăr în vârstă de 22 de ani, care s-a întors recent din Emiratele Arabe Unite.

Pe acelaşi subiect

Autopsiile deceselor se află încă în derulare

Cu toate acestea, nu este clar dacă variola maimuţei a fost cauza acestor patru decese. Autopsiile sunt încă în curs în Spania. În Brazilia, autorităţile susţin că pacientul care a decedat prezenta alte patologii grave.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat la sfârşitul lunii iulie variola maimuţei drept urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, cel mai înalt nivel de alertă, pentru a consolida lupta împotriva acestei boli, numite şi ortopoxvirusul simian.

Variola maimuţei, declarată urgenţă internaţională de către OMS

Este pentru a şaptea oară când OMS declară o urgenţă internaţională (un mecanism iniţiat în 2005), după ce a făcut acest lucru pentru gripa A în 2009, Ebola în 2014 şi 2018, poliomielită în 2014, virusul Zika în 2017 şi coronavirusul (COVID-19) în 2020, această urgenţă sanitară globală fiind încă în vigoare.

Brazilia, alături de Statele Unite și Canada, este printre cele mai afectate ţări de variola maimuței de pe teritoriul continentului american, unde au fost raportate până în prezent peste 5.000 de cazuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Stiri externe » Peru anunţă primul deces cauzat de variola maimuţei. Virusul a provocat morţi pe 4 continente