Antena Meniu Search
x

Un medic susține că a pozat un bărbat cu variola maimuței la metroul din Madrid: Era plin de leziuni

Un medic venezuelan stabilit în Spania a povestit pe Twitter cum a descoperit un caz de variola maimuței la metroul din Madrid, dar și prejudecățile de care s-a izbit atunci când l-a confruntat pe pacientul care, fără să conștientizeze, era un focar de infecție pentru ceilalți călători, relatează Euronews.

de Redactia Observator

la 01.08.2022, 17:09

Un bărbat cu variola maimuței mergea cu metroul din Madrid. Reacția medicului care l-a pozat: Era plin de leziuni din cap până-n picioare
Un bărbat cu variola maimuței mergea cu metroul din Madrid. Reacția medicului care l-a pozat: Era plin de leziuni din cap până-n picioare - Twitter

Medicul Arturo Henriques, de 32 de ani, a dezvăluit că, în timp ce se deplasa cu metroul din Madrid, a văzut că un pasager cu pantaloni scurți avea multe leziuni pe picioare, dar și pe mâini. Nu a ezitat să se apropie de el și să-l întrebe dacă este infectat cu variola maimuței.

Bărbatul a recunoscut imediat că este infectat, dar, susține el, medicul i-a spus că nu trebuie să stea izolat, ci doar să poarte o mască. Spre surprinderea medicului, călătorii din jurul lui nu se alarmau pentru că, potrivit lor, nu sunt homosexuali, deci nu se pot îmbolnăvi.  Între timp, medicul a şters imaginea, însă nu şi povestea.

”Nu am avut de gând să povestesc nimic despre asta, dar din moment ce vor să ne învinovățească doar pe noi... Ei bine, am decis să spun povestea acestei fotografii... A unui caz de variola maimuței în metrou în plină epidemie.

15 iulie, ora 6:20. Bărbatul urcă în metrou la stația Legazpi. Era complet acoperit de leziuni din cap până în picioare, inclusiv mâinile. Văd situația și văd și oamenii din jurul meu care reacționau de parcă nu s-ar întâmpla nimic.

Pe acelaşi subiect

M-am tranformat într-o KAREN (n. red. termen peiorativ pentru femeile egocentrice, care se plâng de orice), m-am apropiat cu precauție de bărbat și l-am întrebat de ce merge cu metroul dacă are variola maimuței. Răspunsul lui: Da. Am asta, dar doctorul meu nu mi-a spus că trebuie să stau acasă. Doar să port o mască.

Îi spun că rănile pe care le are pe tot corpul sunt cele mai contagioase. Că sunt medic și că eventual nu a înțeles toate indicațiile medicului său de familie. Mi-a răspuns să-l las în pace. Vorbesc cu doamna care s-a așezat lângă el...

Eu: Doamnă, nu vă faceți griji că vă îmbolnăviți?

Doamna: Cum o să mă îmbolnăvesc dacă nu sunt gay? Guvernul a spus că homosexualii trebuie să se ferească.

Câți oameni ar fi putut imbolnăvi? Habar n-am...Acum merg în metrou încercând să-mi păstrez echilibrul, încercând să nu ating nimic și cu atât mai puțin să mă așez. Am ajuns la destinație și am încetat să mai lupt.” este mesajul viral al medicului. 

Dacă boala se răspândește cu precădere în rândul comunității homosexuale, asta nu înseamnă că restul oamenilor nu se pot îmbolnăvi. După cum a anunțat OMS, variola maimuței se poate transmite și prin picături de salivă, atingerea prosoapelor sau lenjeriei de pat. 

Doi pacienți tocmai au murit de variola maimuței în Spania. Sunt primele decese cauzate de această boală în Europa. Orașul New York a declarat variola maimuței urgență de sănătate publică iar India a confirmat recent primul deces cauzat de variola maimuţei. În România au fost raportate 21 de cazuri de variola maimuței

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Variola maimuței se răspândește rapid. Acum și copiii se îmbolnăvesc

Focarul în creștere de variola maimuței stârnește îngrijorarea că virusul s-ar putea răspândi la copii, relatează Bloomberg. Experții de la Organizația Mondială a Sănătății au declarat săptămâna aceasta că urmăresc extrem de îndeaproape potențialul de răspândire în rândul copiilor. Deja, peste 80 de copii din mai multe țări au contractat variola maimuței, în mare parte prin contact acasă, a declarat OMS.

Deși numărul de copii bolnavi este o mică parte din cele peste 18.000 de cazuri de variola maimuței din întreaga lume - cea mai mare parte fiind concentrată în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați - perspectiva transmiterii comunitare ridică temerea că virusul s-ar putea instala și în alte segmente de populație, cum ar fi femeile și copiii. Răspândirea rapidă a bolii l-a determinat pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să declare focarul drept o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Oricine poate lua virusul, care se caracterizează prin leziuni ale pielii și uneori provoacă umflarea ganglionilor limfatici sau alte simptome asemănătoare gripei. Deși principalul mod de transmitere este pe cale sexuală, se poate răspândi prin alte forme de contact. Dacă o persoană dintr-o familie se îmbolnăvește, este deosebit de ușor ca virusul să îi infecteze pe alții prin împărțirea hainelor sau folosirea prosoapelor, prin atingerea rănilor sau contactul de piele prelungit p, cum ar fi îmbrățișarea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Un medic susține că a pozat un bărbat cu variola maimuței la metroul din Madrid: Era plin de leziuni