Antena Meniu Search
x

Românii care nu aplicat pentru permis de rezidenţă în Regatul Unit au termen de 28 de zile să o facă. Ce riscă

Autoritățile britanice vor începe să trimită prin poștă cetățenilor UE din Marea Britanie scrisori de avertisment cu termen de 28 de zile pentru a solicita oficial noul statut de ședere, relatează The Guardian. Mai este o săptămână până la data limită pentru depunerea cererilor.

de Redactia Observator

la 23.06.2021, 13:05

Românii care nu aplicat pentru permis de rezidenţă în Regatul Unit au termen de 28 de zile să o facă. Ce riscă
Cetățenii UE care nu aplicat pentru permis de rezidenţă în Regatul Unit au termen de 28 de zile să o facă. Ce riscă - Getty Images

Românii stabiliți în UK trebuie să depună cereri în sistemul de înregistrare a cetățenilor UE pentru a obține noul statut de ședere în Regatul Unit post Brexit. Termenul-limită pentru a depune o cerere este 30 iunie 2021. Acest statut se poate solicita pe site-ul guvernului.

Cetățenii UE pot solicita: statutul stabilit - oferit oricui poate dovedi că a fost în Regatul Unit în mod continuu timp de cinci ani sau mai mult înainte de 31 decembrie 2020. Începând cu 31 mai, acesta a fost acordat pentru 2,75 milioane de persoane. Statutul pre-stabilit - oferit oricui care a fost în Marea Britanie de mai puțin de cinci ani până la sfârșitul anului 2020. Începând cu 31 mai, acesta a fost acordat la 2,28 milioane de persoane. Aceștia pot solicita statutul stabilit în viitor, dar fără garanție că îl vor obține.

Aproximativ 5,6 milioane de cetățeni ai Spațiului Economic European și persoanele aflate în întreținerea lor au solicitat noul statut de ședere în Regatul Unit. Dar există în jur de 400.000 de cazuri în curs de rezolvare, iar linia de asistență a guvernului primește mii de apeluri pe zi, potrivit BBC.

Ce riscă cei care nu depun cereri pentru statutul de ședere în Regatul Unit

Pe acelaşi subiect

Notificările venite prin poștă vor îndemna oamenii să depună o cerere sau vor suporta consecințe, care includ pierderea drepturilor lor la asistență medicală și la angajare. Cu o săptămână înainte de termenul limită de miercuri, 30 iunie, pentru noul statut de ședere în Regatul Unit, autoritățile britanice își redublează eforturile pentru a ajunge la cei care nu știu despre schimbarea regulilor, inclusiv grupuri vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și copiii care se află în îngrijire.

Ministrul imigrației, Kevin Foster, a declarat că a exclus prelungirea termenului, în ciuda creșterii uriașe a cererilor, care au ajuns acum la 10.000 - 12.000 pe zi. „Pur și simplu, prelungirea termenului nu este soluția pentru a ajunge la acei oameni care nu au depus încă cererea și dacă am prelungi am face un pas în spate, creând mai multe incertitudini”, a spus el.

Cu toate acestea, el a spus că cetățenii UE care nu au depus cererea până la termenul limită nu se vor trezi cu ajutoarele sociale tăiate de la 1 iulie și a promis că Ministerul de Interne va fi flexibil și îngăduitor.

Ministerul de interne a primit 5,6 milioane de cereri pentru statut de ședere de la cetățenii UE, inclusiv unele au fost repetate. Oficialii au dezvăluit că 400.000 se află în curs și ar putea dura până la sfârșitul verii până la procesare. Guvernul a primit 1,5 milioane de apeluri la liniile de asistență și 500 000 de cereri de ajutor printr-un formular de contact online - ceea ce arată amploarea fără precedent a a solicitărilor și a provocărilor cu care se confruntă mulți.

Guvernul va elibera un „certificat de depunere de cerere” pe care toți solicitanții care așteaptă decizia. Ei o pot folosi ca dovadă pentru a se angaja sau închiria o locuintă”, a spus Foster. Poate fi folosit și pentru a accesa sistemul de sănătate NHS. 

Ministerul de Interne a declarat că va colabora cu persoanele care nu au aplicat pentru a le afla motivele și că nu-i va deporta imediat. Cu toate acestea, nu se așteaptă ca abordarea flexibilă să fie permanentă și, în conformitate cu normele privind imigrația, cetățenii UE care depun cereri tardive vor trebui să ofere „motive rezonabile”. Printre cei care urmează să primească o notificare de 28 de zile se numără cetățenii UE incapabili să-și demonstreze dreptul la muncă.

Ministerul de Interne a declarat că sistemul de sănătate va continua să fie disponibil pentru cei care au certificat de cerere și că „urgențele medicale” nu vor fi refuzate niciodată. Acesta a avertizat că angajatorii sau proprietarii care resping cereri de loc de muncă sau chirie pe motiv că solicitanților nu li s-a acordat încă statutul oficial post-Brexit pot fi trimiși în judecată pentru discriminare. Noile reguli au fost introduse ca urmare a ieșirii Regatului Unit din UE și sunt concepute pentru a-i proteja pe cei care locuiesc în Regatul Unit și pe cetățenii britanici stabilițiîn UE atunci când Brexit-ul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Ministerul de Interne a declarat că este îngrijorat de faptul că cetățenii britanici se confruntă cu probleme legate de drepturile de rezidență în unele țări ale UE, inclusiv Bulgaria, Italia și Portugalia și a ridicat acestă problemă împreună cu ambasadorul UE marți.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Românii care nu aplicat pentru permis de rezidenţă în Regatul Unit au termen de 28 de zile să o facă. Ce riscă