Antena Meniu Search
x

Pierderile Moscovei în lupta pentru Avdiivka ar putea fi cele mai grave din 2023, susţine Marea Britanie

Război în Ucraina. Rusia ar fi suferit una dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka, potrivit Ministerului britanic al Apărării, potrivit publicaţiei The Guardian
 

de Redactia Observator

la 29.10.2023, 17:14

Pierderile Moscovei în lupta pentru Avdiivka ar putea fi cele mai grave din 2023, susţine Marea Britanie
Pierderile Moscovei în lupta pentru Avdiivka ar putea fi cele mai grave din 2023, susţine Marea Britanie - Facebook

Moscova a angajat opt brigăzi pe frontul de la Avdiivka, acolo unde a lansat o ofensivă majoră la jumătatea lunii octombrie. Forțele armate ucrainene au susținut sâmbătă că Rusia a pierdut 298.420 de militari de la începutul invaziei, doar în ultimele 24 de ore înregistrându-se 740 de morţi. Aceste cifre nu au putut fi verificate în mod independent, precizează sursa citată. 

Natura operaţiunii din sud-estul Ucrainei indică faptul că „provocarea politico-militară principală a Rusiei rămâne aceeași pe care a avut-o în cea mai mare parte a războiului”. Liderii politici cer cucerirea unui teritoriu vast, dar armata nu poate asigura o ofensivă eficientă la nivel operațional, spune Ministerul britanic al Apărării. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut vineri că forțele ruse au pierdut cel puțin o brigadă de trupe care încearcă să avanseze în Avdiivka. În timpul unei vizite surpriză la sediul NATO de la Bruxelles, după atacul Hamas asupra Israelului, el și-a exprimat temerile că escaladarea conflictului ar putea amenința sprijinul militar pentru Ucraina.

Temerile lui Zelenski privind conflictul din Gaza

Pe acelaşi subiect

Dincolo de aceste preocupări legate de resurse, ministrul adjunct de Externe al Ucrainei consideră că ceea ce se întâmplă acum în Fâșia Gaza a fost influențat de acțiunile Rusiei în Ucraina. „Am avertizat că a închide ochii la încălcarea rusă a păcii și securității internaționale ar alimenta conflictele în lume”. Ministrul a acuzat Rusia că are o istorie de alimentare a conflictelor hibride în Europa, Africa și Orientul Mijlociu.

În replică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat operaţiunea terestră a Israelului în Gaza, susținând, în timpul unui interviu acordat agenției de știri Belta, că Tel Avivul încalcă dreptul internațional. „Deși condamnăm terorismul, nu suntem categoric de acord că puteți răspunde terorismului prin încălcarea normelor dreptului internațional umanitar”.

Vorbind în timpul primei sesiuni a summitului de la Malta, care a început sâmbătă, șeful biroului președintelui ucrainean, Andriy Yermak, a declarat că Rusia „va trebui să cedeze comunității internaționale” și să fie de acord cu cererile Ucrainei de reglementare a păcii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Pierderile Moscovei în lupta pentru Avdiivka ar putea fi cele mai grave din 2023, susţine Marea Britanie