Antena Meniu Search
x
LIVE

PKK a revendicat atentatul de la Ankara. Turcia răspunde bombardând 20 de ţinte folosite de terorişti, în nordul Irakului

Turcia a efectuat duminică seara atacuri aeriene care au vizat mai multe sectoare în Kurdistanul autonom din nordul Irakului, Ankara confirmând că a vizat 20 de ţinte folosite de luptătorii kurzi din PKK, scrie Agerpres.

De Redactia Observator la 02.10.2023, 08:08
PKK a revendicat atentatul de la Ankara. Turcia răspunde bombardând 20 de ţinte folosite de terorişti, în nordul Irakului
PKK a revendicat atentatul de la Ankara. Turcia răspunde bombardând 20 de ţinte folosite de terorişti, în nordul Irakului - Profimedia Images

"Avioane ale armatei turce au bombardat sectoare ... ale regiunii Bradost în jurul orei 21:20 (18:20 GMT), aşa cum au bombardat şi satul Badran", a declarat pentru AFP Ihsan Chelabi, primarul localităţii Sidakan, situată nu departe de graniţele cu Turcia şi Iranul.

Într-un comunicat, Ministerul turc al Apărării a recunoscut că a desfăşurat o operaţiune aeriană în nordul Irakului pentru a neutraliza PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, clasificat drept grup terorist de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.

"O operaţiune aeriană a fost desfăşurată în regiunile Metina, Hakurk, Qandil şi Gara din nordul Irakului pe 1 octombrie, la ora 21.00, pentru a neutraliza PKK şi alte elemente teroriste, pentru a preveni atacurile teroriste provenind din nordul Irakului împotriva populaţiei noastre şi a forţelor noastre de ordine şi pentru a asigura securitatea graniţelor noastre", potrivit comunicatului de presă. Ministerul precizează că au fost distruse "20 de ţinte folosite de terorişti".

Răspunsul Turciei după atentatul din Ankara

Pe acelaşi subiect

Aceste atentate au loc după un atac sinucigaş al PKK la Ankara, care a vizat sediul poliţiei din inima capitalei şi a rănit două persoane.

În Irak, radiodifuzor kurd Rudaw a informat pe site-ul său despre atacuri aeriene pe înălţimile muntelui Qandil, considerat în mod tradiţional un bastion al PKK din apropierea graniţei cu Iranul.

Preşedinţia Kurdistanului autonom irakian, care menţine legături strânse cu autorităţile turce, a condamnat atacul terorist de la Ankara, declarând că "terorismul şi violenţa reprezintă o ameninţare gravă la adresa păcii şi a stabilităţii regionale". Şi la Bagdad, Ministerul Afacerilor Externe a condamnat o "explozie teroristă".

Armata turcă lansează în mod regulat operaţiuni militare terestre şi aeriene împotriva luptătorilor PKK şi a poziţiilor acestora în nordul Irakului, în Kurdistanul autonom sau în regiunea muntoasă Sinjar. În ultimii 25 de ani, Turcia a instalat câteva zeci de baze militare în Kurdistanul irakian pentru a lupta împotriva grupării PKK, care dispune de baze în această regiune.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » PKK a revendicat atentatul de la Ankara. Turcia răspunde bombardând 20 de ţinte folosite de terorişti, în nordul Irakului