Antena Meniu Search
x

Video Ploi, inundaţii şi ninsori de Anul Nou, în SUA. Sute de mii de americani din California şi Nevada, devastaţi de o furtună puternică

O puternică furtună a stricat sărbătorirea Anului Nou pentru sute de mii de americani din California şi Nevada. Numeroase localităţi au fost inundate de ploi torenţiale, iar în munţi ninsoarea a fost prea abundentă chiar şi pentru pasionaţii sporturilor de iarnă. În acest timp, în Europa s-au stabilit, chiar din prima zi, noi recorduri de temperatură ridicată pentru luna ianuarie.

de Redactia Observator

la 02.01.2023, 08:17

Vezi și

Peste 230 de mii de locuitori din California au petrecut prima zi a anului fără curent electric, iar mulţi dintre ei chiar au fost evacuaţi din case, după furtuna urmată de inundaţii. Mai multe şosele au fost blocate fie de apele râurilor ieşite din matcă, fie de alunecări de teren. În unele localităţi, oamenii au fost îndemnaţi să se evacueze de urgenţă pentru a nu rămâne izolaţi. În altele, era deja prea târziu: li s-a spus să se baricadeze în case şi să reziste cum pot până la retragerea apelor.

Când furtuna a ajuns în munţi, în California şi în statul vecin, Nevada, ploaia s-a transformat într-o ninsoare deosebit de abundentă. În unele staţiuni, turiştii veniţi la schi au fost dezamăgiţi deoarece stratul de zăpadă era atât de consistent încât telescaunele nu puteau funcţiona. În ciuda acestor neplăceri, după trei ani extrem de secetoşi, californienii au ales să se bucure de ploaie şi ninsoare. Specialiştii spun însă că actualele precipitaţii nu sunt suficiente pentru a compensa deficitul de apă aşa că, deocamdată, oamenii rămân doar cu neplăcerile. Furtuna continuă să se deplaseze spre est iar peste 15 milioane de americani sunt, în prezent, afectaţi de diferite avertismente de vreme rea.

În Europa s-au înregistrat recorduri de temperatură ridicată

Şi în Marea Britanie s-au emis avertizări pentru ploaie şi ninsoare dar numai pentru unele zone. De fapt, în mai multe ţări europene vremea pare mai degrabă de primăvară sau chiar de vară. În Polonia, Germania, Danemarca şi în peste 120 de oraşe ale Franţei s-au înregistrat recorduri de temperatură ridicată pentru luna ianuarie sau chiar pentru întreaga iarnă. Dar tot în Franţa, vremea neobişnuit de caldă este însoţită de ploi şi, pe alocuri, inundaţii. Un oraş din vestul ţării a fost inundat chiar în noaptea de revelion. Apa unui râu ieşit din matcă a pătruns în zeci de locuinţe de pe mal. Zona rămâne deocamdată în stare de alertă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ploi, inundaţii şi ninsori de Anul Nou, în SUA. Sute de mii de americani din California şi Nevada, devastaţi de o furtună puternică