Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Polonia vrea să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei, dar se teme să o facă fără acordul aliaţilor NATO care sunt rezervaţi

Război în Ucraina. Declaraţii contradictorii în Polonia. În timp ce ministrul polonez de Externe susţine că ţara sa vrea să poată doborî rachete ruseşti în timp ce acestea se află deasupra Ucrainei, ministrul Apărării a spus că aliații din NATO "au primit cu rezerve" solicitarea lui Zelenski ca Polonia să doboare rachetele rusești din spațiul aerian care se apropie de granița lor.

de Redactia Observator

la 02.09.2024 , 14:29

Polonia vrea să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei, dar se teme să o fără acordul aliaţilor NATO care sunt sceptici
Polonia vrea să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei, dar se teme să o fără acordul aliaţilor NATO care sunt sceptici - Profimedia

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat că Varşovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele ruseşti care îi ameninţă teritoriul în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian al Ucrainei. Declaraţiile şefului diplomaţiei poloneze, publicate luni în Financial Times (FT), survin la o săptămână după ce un "aparat de zbor" - probabil o dronă rusă de origine iraniană Shahed - a pătruns pe teritoriul Poloniei, ţară membră NATO şi aliat al Kievului, în momentul atacurilor masive ruseşti din Ucraina vecină.

Dispărută de pe radar, drona nu a fost încă găsită. Cel puţin alte două cazuri de rachete ruseşti care au intrat pe teritoriul polonez au fost raportate în trecut de Varşovia. Luni, în urma unui nou val de atacuri masive ale Rusiei împotriva Ucrainei, forţele aeriene poloneze şi-au ridicat din nou avioanele de la sol. "A fi membru NATO nu înlocuieşte responsabilitatea fiecărei ţări de a-şi proteja propriul spaţiu aerian - este datoria noastră constituţională", a declarat Sikorski pentru FT.

"Sunt de părere că, atunci când rachete ostile sunt pe punctul să intre în spaţiul nostru aerian, ar fi legitim să ne apărăm, deoarece odată ce au intrat în spaţiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva creşte", a mai spus el. În opinia şefului diplomaţiei poloneze, Kievul este în favoarea unor astfel de operaţiuni. "Ucrainenii ne-au spus: sunteţi bineveniţi", a mai spus el pentru FT.

Articolul continuă după reclamă

NATO, sceptică la solicitarea lui Zelenski ca Polonia să doboare rachetele rusești

Pe acelaşi subiect

Radoslaw Sikorski a discutat în martie acest subiect cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, însă, potrivit unui important oficial al organizaţiei, acesta din urma "i-a reamintit că NATO şi-a sporit considerabil vigilenţa şi şi-a întărit poziţiile pe flancul estic al Alianţa, în special în Polonia". NATO se teme că o astfel de măsură ar putea conduce la o mai mare implicare a Alianţei în războiul ruso-ucrainean.

Volodimir Zelenski a solicitat din nou săptămâna trecută Poloniei să își folosească propriile sisteme pentru a distruge dronele și rachetele rusești deasupra teritoriului ucrainean, dacă acestea se apropie de graniță. Preşedintele Ucrainei a spus că a cerut Varșoviei ajutor pentru a doborî "măcar rachetele rusești ajunse în vestul spațiului aerian al Ucrainei". Zelenski a spus, însă, că Polonia ezită să acorde un astfel de ajutor singură și a subliniat că acțiunile de acest fel au nevoie de sprijinul mai multor aliați și de acordul SUA.

Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat săptămâna trecută că decizia de a permite apărării poloneze să doboare rachete și drone rusești în spațiul aerian ucrainean, cu ajutorul sistemelor poloneze de apărare aeriană, "a provocat scepticism în rândul țărilor NATO" și că "nicio țară nu va lua astfel de decizii singură". Oficialul a adăugat că nu este surprins de ce Zelenski subliniază importanța unui ajutor de acest fel, însă în calitate de ministru al Apărării în Polonia "va lua decizii în interesul statului polonez". 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Polonia vrea să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei, dar se teme să o facă fără acordul aliaţilor NATO care sunt rezervaţi