NATO aprobă ofensiva ucraineană din Rusia. Stoltenberg: Alianţa nu a jucat niciun rol, dar dreptul la autoapărare nu se opreşte la graniţă
Război în Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aprobă ofensiva ucraineană din regiunea Kursk din Rusia, invocând dreptul Ucrainei de a se apăra, într-un interviu acordat ziarului german Die Welt, scrie Agerpres.
"Soldaţii, tancurile şi bazele militare ruseşti sunt ţinte legitime în conformitate cu dreptul internaţional", a justificat şeful Alianţei Nord-Atlantice. Dreptul la autoapărare al Ucrainei, care a fost invadată de Rusia în urmă cu mai bine de 900 de zile, "nu se opreşte la graniţă", a spus Jens Stoltenberg.
Începută în august, spre surprinderea tuturor, această contraofensivă "nu a fost planificată cu NATO, iar Alianţa nu a jucat niciun rol", a adăugat el. Dar organizaţia va continua să sprijine Ucraina cu livrări de arme şi echipamente, "vitale" pentru a contracara invazia rusă, a mai precizat el.
Jens Stoltenberg a salutat, de asemenea, "angajamentul clar al Germaniei de a rămâne cel mai mare donator militar al Ucrainei în Europa şi al doilea la nivel mondial".
NATO continuă să sprijine Ucraina
- Decizie radicală după ce Ucraina a pierdut primul avion F16. Zelenski l-a demis pe comandantul Forţelor Aeriene
- Rusia a lovit Harkovul cu o bombă ghidată: patru morţi, printre care şi un copil. Zelenski dă vina pe Occident...
- Ucraina s-a răzgândit. Va continua să permită tranzitul de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2029
- UE nu a căzut de acord să antreneze soldați în interiorul Ucrainei şi să aprobe lovituri pe teritoriul Rusiei
Săptămâna trecută, guvernul german a fost criticat puternic pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, care va fi redus în 2025. Cancelarul Olaf Scholz a negat orice dezangajare a ţării sale, care are a doua cea mai mare contribuţie după Statele Unite, dând asigurări că Kievul va continua să primească echipamentele militare de care are nevoie armata sa.
În ciuda acestei ofensive în regiunea Kursk, Moscova continuă să câştige teren constant în regiunea ucraineană Doneţk, care rămâne epicentrul luptelor. Armata rusă a revendicat vineri capturarea a trei noi sate: Novojelan şi Kostiantinivka, în regiunea Doneţk, şi Sinkivka, în regiunea Harkov.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri o situaţie "extrem de dificilă" pentru armata sa în apropiere de Pokrovsk, un important centru logistic de care soldaţii ruşi se află acum la mai puţin de zece kilometri distanţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰