Antena Meniu Search
x

Video Povestea demnă de film a lui Erdogan. Născut într-o familie săracă, "sultanul" vindea limonadă și batoane de susan în tinerețe

"Sultanul" Erdogan şi-a asigurat încă cinci ani în fruntea Turciei, după victoria în turul doi al alegerilor prezidenţiale. El a sărbătorit victoria alături de sute de mii de susţinători fanatici la Ankara. A fost bucurie şi în marile oraşe europene. Contracandidatul său acuză însă că alegerile au fost nedrepte. După anunţarea rezultatului, lira turcească s-a prăbuşit până aproape de un minim istoric în raport cu dolarul american. 

de Redactia Observator

la 29.05.2023, 22:07

Vezi și

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: Nu suntem singurii câştigători. Turcia este învingătoare. Naţiunea noastră este învingătoare, cu toate părţile ei. 

Într-un gest rar, Recep Tayyip Erdogan a deschis porţile palatului de 600 milioane de dolari din Ankara. Peste 300.000 de fani au venit să sărbătorească noul mandat de preşedinte, cu care va împlini 25 de ani de domnie. Anunţarea rezultatelor l-a găsit pe liderul turc la Istanbul. Urcat pe platforma unui autocar, Erdogan şi-a ironizat rivalul. 

Alegeri în Turcia. Prins de euforia momentului, Erdogan le-a cântat susţinătorilor

Candidatul opoziţiei a promis că lupta va continua şi la alegerile locale de la anul. Kemal Kilicdaroglu a acuzat felul în care au fost organizate alegerile. 

Pe acelaşi subiect

Kemal Kilicdaroglu, candidat la prezidențiale: Am trăit cele mai nedrepte alegeri electorale din ultimii ani. Toate mijloacele statului au fost mobilizate pentru un singur partid politic și puse la picioarele unui singur om.

La Ankara, bucuria a fost fără margini. Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi cu steaguri, torţe şi portrete imense ale lui Erdogan. La Istanbul, oraş condus de un primar al opoziţiei, atmosfera e mult mai deprimantă.

Mulţi sperau că vor avea un nou preşedinte care să pună capăt crizei economice şi să relanseze legăturile cu aliaţii occidentali. 

Recep Tayyip Erdogan are 69 de ani şi o poveste de viaţă demnă de film

Născut într-o familie săracă, a vândut limonadă şi batoane de susan pe străzile din Istanbul pe când era adolescent. A intrat în politică încă din liceu şi a fost fotbalist profesionist. A fost ales primar al Istanbulului în 1994, dar a demisionat în 1997, când a fost condamnat 10 luni la închisoare pentru că a citit în public o poezie islamistă. A revenit mai puternic şi a scris istorie - a fost ales de trei ori premier. Iar acum, a obţinut a treia oară postul de preşedinte. 

Vladimir Putin a fost printre primii lideri străini care l-au felicitat. Liderul de la Kremlin l-a numit pe Erdogan drept un prieten drag. Joe Biden, Emmanuel Macron şi Viktor Orban i-au transmis şi ei mesaje. Victoria a fost sărbătorită şi în Germania, acolo unde trăieşte cea mai mare comunitate de turci din europa. 

Șaizeci la sută dintre voturile turcilor din diaspora au mers către Erdogan. În România a fost invers, 60% dintre alegători au votat împotriva lui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Povestea demnă de film a lui Erdogan. Născut într-o familie săracă, "sultanul" vindea limonadă și batoane de susan în tinerețe