Antena Meniu Search
x

Povestea “superjihadistului” care recrutează francezi: Sunt transformaţi în adevărate maşini de ucis. Detalii TERIFIANTE

Între 25.000 şi 30.000 de luptători străini ar fi mers în Siria şi Irak între 2011 şi 2015, 21% dintre ei fiind din Europa, potrivit Institutului pentru Economie şi Pace. Un expert american din serviciile de informaţii spune că numărul ar fi mult mai mare şi că ar fi ajuns numai în Siria, de la începutul conflictului, în 2012, peste 36.500 de combatanţi străini, dintre care 6.600 din ţări occidentale.

Între 25.000 şi 30.000 de luptători străini ar fi mers în Siria şi Irak între 2011 şi 2015, 21% dintre ei fiind din Europa, potrivit Institutului pentru Economie şi Pace. Un expert american din serviciile de informaţii spune că numărul ar fi mult mai mare şi că ar fi ajuns numai în Siria, de la începutul conflictului, în 2012, peste 36.500 de combatanţi străini, dintre care 6.600 din ţări occidentale.

Cam 80% dintre jihadiştii vorbitori de franceză care au ajuns în Siria şi Irak ar fi fost recrutaţi de aceeaşi persoană – “superjihadistul” Omar Omsen, născut în Senegal, crescut la Nisa, radicalizat în închisoare şi care conduce acum un batalion de francezi în Siria.

De acolo, în faţa unui calculator performant, în tricou de camuflaj şi cu pânza cortului în fundal, el face propagandă jihadistă. Lansează video-uri online cu numele “19HH”, un tribut la adresa celor 19 terorişti care au comis atacurile de la 11 septembrie. Într-un filmuleţ, îi laudă pe atacatorii de la Charlie Hebdo.

Oraşul copilăriei sale, Nisa, a devenit un centru de recrutare.

Imamul local, Boubekeur Bekri, spune că ştie oameni care “au fost atraşi de promisiunea mincinoasă a paradisului”.

“Sunt transformaţi în câteva săptămâni sau chiar în câteva zile...e ca şi cum ar exploda o bombă... Membrii ISIL pot fi foarte convingători. Găsesc oameni fragili şi îi fac şi mai fragili, iar apoi le promit paradisul. Lucrează la alienarea şi izolarea acestor oameni”, spune imamul.

El mai arată că radicalizarea e “ca un virus”. "Când un virus infectează mulţi oameni, este pandemie şi pastilele obişnuite nu au efect. E nevoie de resurse mai mari”, declară Bekri.

Peste 2.100 de cetăţeni francezi au fost radicalizaţi şi implicaţi în jihad până în iulie anul acesta, numărul lor crescând cu 13% în ultimele şase luni. Numai între mai şi iulie au căzut victime radicalizării 67 de francezi, potrivit datelor Ministerului de Interne din Hexagon.

Europol apreciază că o pondere semnificativă a celor radicalizaţi şi plecaţi în Siria şi Irak sunt femei. Majoritatea sunt măritate cu soldaţi la scurt timp după ce ajung şi lor le este mult mai greu să se întoarcă decât bărbaţilor.

Una dintre aceste femei este Nora. Când a dispărut din casa ei din Avignon, acum doi ani, la vârsta de 15 ani, familia ei nu bănuia nimic. Era trecut de 7 seara şi nu era acasă, ceea ce nu se mai întâmplase, povesteşte fratele ei mai mare Fouad El Bathy.

Într-un sfârşit, El Bathy îşi aduce aminte că a putut vorbi cu sora lui pe Facebook: “Mi-a spus 'Ce faci?', eu am spus 'Cum adică ce fac? Fac rău! Unde eşti?'. 'Sunt în Siria, mulţumesc Domnului. În sfârşit îi voi ajuta pe sirieni', a răspuns ea”.

“Eram în stare de şoc. Sora mea vorbea de parcă ar fi fost în rai, de parcă şi-ar fi atins scopul. Avea impresia că în sfârşit are rolul ei pe Pământ. Mama a leşinat”, mai povesteşte el.

Mai târziu şi-a dat seama că Nora căzuse victimă “superjihadistului” Omar Omsen.

“A dat un interviu în care a vorbit despre Nora. Spunea că sora mea îi e ca o fiică”, şi-a mai amintit El Bathy.

A decis să ia urma surorii sale şi, cu toate riscurile, a plecat în Siria să o aducă înapoi acasă.

A ajuns la batalionul lui Omsen şi l-a văzut pe acesta predicând.

“Toţi bărbaţii se uitau la el ca la un dumnezeu, parcă erau într-o sectă. Mi-a lăsat impresia unui guru, îl venerau”, spune El Bathy.

În cele din urmă a fost lăsat să îşi vadă sora, însoţit de Omsen.

“Am mers spre casa surorii mele...Ne-am oprit la un magazin şi am cumpărat bomboane, pentru că îi plac foarte mult. Omar mi-a zis: 'O iubesc pe sora ta ca şi cum mi-ar fi mie soră. Datorită mie nu este măritată cu un soldat'. Mi-a spus să intru şi sora mea a sărit pe mine. Ne îmbrăţişam fără oprire. M-a sărutat aici, aici, aici - m-a sărutat şi pe gură din greşeală”, îşi aminteşte zâmbind şi oftând.

“I-am spus 'Hai acasă'. A răspuns 'Nu pot, nu pot'. Se lovea cu capul de peretele camerei. Am văzut că era o cameră de supraveghere acolo şi am înţeles...Voia să vină înapoi, dar Omar nu o lăsa”, a povestit tânărul.

El şi-a amintit că mai erau mai mult de 50 de minori în tabără, inclusiv copii de 5, 6, 7, 8 sau 10 ani. “Erau din toată lumea”, punctează el.

N-a mai fost lăsat să-şi vadă sora decât o dată: “Ultima oară i-am lăsat puţinii bani pe care îi mai aveam să poată să păstreze legătura cu noi. I-am lăsat poate 200 de euro şi un telefon, dar ei i-au luat tot”.

El era ţinut într-o casă, păzit de un bărbat înarmat, pentru că Omsen suspecta că ar vrea să o “răpească” pe Nora. În cele din urmă, l-au trimis înapoi în Franţa, singur.

El Bathy, care lucrează într-un program pentru combaterea radicalizării, şi-a filmat călătoria în Siria cu camera ascunsă.

sursa: ziare.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Povestea “superjihadistului” care recrutează francezi: Sunt transformaţi în adevărate maşini de ucis. Detalii TERIFIANTE