Extern

Povestea “superjihadistului” care recrutează francezi: Sunt transformaţi în adevărate maşini de ucis. Detalii TERIFIANTE

Publicat pe 12.08.2016 la 11:34 Actualizat pe 12.08.2016 la 11:38

Între 25.000 şi 30.000 de luptători străini ar fi mers în Siria şi Irak între 2011 şi 2015, 21% dintre ei fiind din Europa, potrivit Institutului pentru Economie şi Pace. Un expert american din serviciile de informaţii spune că numărul ar fi mult mai mare şi că ar fi ajuns numai în Siria, de la începutul conflictului, în 2012, peste 36.500 de combatanţi străini, dintre care 6.600 din ţări occidentale.

Între 25.000 şi 30.000 de luptători străini ar fi mers în Siria şi Irak între 2011 şi 2015, 21% dintre ei fiind din Europa, potrivit Institutului pentru Economie şi Pace. Un expert american din serviciile de informaţii spune că numărul ar fi mult mai mare şi că ar fi ajuns numai în Siria, de la începutul conflictului, în 2012, peste 36.500 de combatanţi străini, dintre care 6.600 din ţări occidentale.

Cam 80% dintre jihadiştii vorbitori de franceză care au ajuns în Siria şi Irak ar fi fost recrutaţi de aceeaşi persoană – “superjihadistul” Omar Omsen, născut în Senegal, crescut la Nisa, radicalizat în închisoare şi care conduce acum un batalion de francezi în Siria.

De acolo, în faţa unui calculator performant, în tricou de camuflaj şi cu pânza cortului în fundal, el face propagandă jihadistă. Lansează video-uri online cu numele “19HH”, un tribut la adresa celor 19 terorişti care au comis atacurile de la 11 septembrie. Într-un filmuleţ, îi laudă pe atacatorii de la Charlie Hebdo.

Oraşul copilăriei sale, Nisa, a devenit un centru de recrutare.

Imamul local, Boubekeur Bekri, spune că ştie oameni care “au fost atraşi de promisiunea mincinoasă a paradisului”.

“Sunt transformaţi în câteva săptămâni sau chiar în câteva zile...e ca şi cum ar exploda o bombă... Membrii ISIL pot fi foarte convingători. Găsesc oameni fragili şi îi fac şi mai fragili, iar apoi le promit paradisul. Lucrează la alienarea şi izolarea acestor oameni”, spune imamul.

El mai arată că radicalizarea e “ca un virus”. "Când un virus infectează mulţi oameni, este pandemie şi pastilele obişnuite nu au efect. E nevoie de resurse mai mari”, declară Bekri.

Peste 2.100 de cetăţeni francezi au fost radicalizaţi şi implicaţi în jihad până în iulie anul acesta, numărul lor crescând cu 13% în ultimele şase luni. Numai între mai şi iulie au căzut victime radicalizării 67 de francezi, potrivit datelor Ministerului de Interne din Hexagon.

Europol apreciază că o pondere semnificativă a celor radicalizaţi şi plecaţi în Siria şi Irak sunt femei. Majoritatea sunt măritate cu soldaţi la scurt timp după ce ajung şi lor le este mult mai greu să se întoarcă decât bărbaţilor.

Una dintre aceste femei este Nora. Când a dispărut din casa ei din Avignon, acum doi ani, la vârsta de 15 ani, familia ei nu bănuia nimic. Era trecut de 7 seara şi nu era acasă, ceea ce nu se mai întâmplase, povesteşte fratele ei mai mare Fouad El Bathy.

Într-un sfârşit, El Bathy îşi aduce aminte că a putut vorbi cu sora lui pe Facebook: “Mi-a spus 'Ce faci?', eu am spus 'Cum adică ce fac? Fac rău! Unde eşti?'. 'Sunt în Siria, mulţumesc Domnului. În sfârşit îi voi ajuta pe sirieni', a răspuns ea”.

“Eram în stare de şoc. Sora mea vorbea de parcă ar fi fost în rai, de parcă şi-ar fi atins scopul. Avea impresia că în sfârşit are rolul ei pe Pământ. Mama a leşinat”, mai povesteşte el.

Mai târziu şi-a dat seama că Nora căzuse victimă “superjihadistului” Omar Omsen.

“A dat un interviu în care a vorbit despre Nora. Spunea că sora mea îi e ca o fiică”, şi-a mai amintit El Bathy.

A decis să ia urma surorii sale şi, cu toate riscurile, a plecat în Siria să o aducă înapoi acasă.

A ajuns la batalionul lui Omsen şi l-a văzut pe acesta predicând.

“Toţi bărbaţii se uitau la el ca la un dumnezeu, parcă erau într-o sectă. Mi-a lăsat impresia unui guru, îl venerau”, spune El Bathy.

În cele din urmă a fost lăsat să îşi vadă sora, însoţit de Omsen.

“Am mers spre casa surorii mele...Ne-am oprit la un magazin şi am cumpărat bomboane, pentru că îi plac foarte mult. Omar mi-a zis: 'O iubesc pe sora ta ca şi cum mi-ar fi mie soră. Datorită mie nu este măritată cu un soldat'. Mi-a spus să intru şi sora mea a sărit pe mine. Ne îmbrăţişam fără oprire. M-a sărutat aici, aici, aici - m-a sărutat şi pe gură din greşeală”, îşi aminteşte zâmbind şi oftând.

“I-am spus 'Hai acasă'. A răspuns 'Nu pot, nu pot'. Se lovea cu capul de peretele camerei. Am văzut că era o cameră de supraveghere acolo şi am înţeles...Voia să vină înapoi, dar Omar nu o lăsa”, a povestit tânărul.

El şi-a amintit că mai erau mai mult de 50 de minori în tabără, inclusiv copii de 5, 6, 7, 8 sau 10 ani. “Erau din toată lumea”, punctează el.

N-a mai fost lăsat să-şi vadă sora decât o dată: “Ultima oară i-am lăsat puţinii bani pe care îi mai aveam să poată să păstreze legătura cu noi. I-am lăsat poate 200 de euro şi un telefon, dar ei i-au luat tot”.

El era ţinut într-o casă, păzit de un bărbat înarmat, pentru că Omsen suspecta că ar vrea să o “răpească” pe Nora. În cele din urmă, l-au trimis înapoi în Franţa, singur.

El Bathy, care lucrează într-un program pentru combaterea radicalizării, şi-a filmat călătoria în Siria cu camera ascunsă.

sursa: ziare.com

În articolul

Povestea “superjihadistului” care recrutează francezi: Sunt transformaţi în adevărate maşini de ucis. Detalii TERIFIANTE

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

A fost poreclită "Fata Dragon" după ce s-a umplut din cap până în picioare cu 600 de tatuaje. Cum arătape a1.ro
Ce mașină conduce Oana Zăvoranu. Cât costă bolidul eipe a1.ro
Cântărețul de 41 de ani care se iubește cu o adolescentă de 19. Cum comentează relația controversatăpe a1.ro
Când va ajunge vaccinul de COVID-19 în România. Anunțul făcut de Ministrul Sănătății, Nelu Tătarupe spynews.ro
Amenda uriașă primită de un șofer, pentru un chiștoc aruncat pe geam. A crezut că polițista nu vorbește seriospe spynews.ro
Gaură de 15 milioane de euro pentru Gigi Becali: "Apare şi pe Ministerul Finanţelor"pe antenasport.ro
Dezvăluiri din intimitatea lui Gigi Becali: ”A intrat încălțat cu ciorapii de lână lângă mândra sa”pe antenasport.ro
Mizerabiliipe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!pe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Mihai Gâdea, mărturisire dureroasă: Un om de care eram extrem de legați a murit de COVIDpe antena3.ro
De ce este bine să vă verificaţi maşina după închidere. Spărgători din Timişoara, capturaţi spectaculos de poliţişti. Metodă modernă de spargerepe antena3.ro
Amenda record pentru un tanar sofer din Suceava si permisul suspendat pana in 2024pe cars.ro
După patru ani de „M..e PSD!”, liberalii sunt tot sub social-democrați, la votul politicpe jurnalul.ro
Cu masca pe față, călcând pe Dealul Mitropoliei. „Am ajuns să-mi fie frică că mă îmbolnăvesc sfinții?”pe jurnalul.ro

urmează pe observator

Extern • ieri la 23:11

NASA plănuiește să instaleze o colonie semipermanentă pe Lună

  • Cercetătorii NASA susțin că există mai multă apă pe Lună decât se așteptau.
Extern • ieri la 23:08

O româncă din a șantajat cu 20.000 de euro un italian, după o aventură: "800 de euro pe lună sau îi spun nevestei tale!"

  • Ajuns în pragul falimentului, după doi ani de șantaj, italianul și-a luat inima în dinți și decis să pună piciorul în prag
  • Românca s-a ținut de amenințări și a venit la ușa celor doi, moment în care a fost reținută de polițiști
Extern • ieri la 22:59

Proteste aprige în Polonia, după înăsprirea legii avortului (Video)

  • Peste 1.000 de întreruperi de sarcină s-au efectuat anul trecut în Polonia.
Social • ieri la 22:50

Trei localități din Bucovina au fost recunoscute ca stațiuni turistice

  • Autoritățile din cele trei localități pot acces fonduri nerambursabile pentru dezvoltare.
Social • ieri la 22:40

Afaceriștii contestă modul în care se împart fondurile pentru salvarea firmelor

  • 350 de milioane de euro ar urma să-și împartă afaceriștii care vor să-și salveze firmele.
  • Se estimează că în jur de 5.000 de afaceriști vor beneficia de fondurile nerambursabile.
Social • ieri la 22:22

Parada militară de Ziua Națională a României ar putea fi anulată

  • 2.000 de militari participă, în mod normal, la parada de Ziua Națională a României.
  • Zeci de mii de persoane asistă, în fiecare an, la parada militară de Ziua Națională a României.
Vezi toate știrile noi