Antena Meniu Search
x

Premieră istorică în SUA. Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor a fost demis

Este o premieră în istoria Congresului american: liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a fost demis din funcţie marţi, victima unor certuri fratricide în cadrul partidului său, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 04.10.2023, 08:10

Premieră istorică în SUA. Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor a fost demis
Premieră istorică în SUA. Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor a fost demis - Profimedia Images

După o dezbatere tensionată între conservatori, 216 aleşi au votat pentru demiterea lui, printre care opt republicani, contra 210. Imediat după acest rezultat fără precedent, Kevin McCarthy, zâmbitor, a fost înconjurat de membri ai partidului său, care l-au îmbrăţişat şi i-au strâns mâna.

Votul deschide o perioadă de puternice turbulenţe în Camera inferioară, unde trebuie ales un înlocuitor, ceea ce se anunţă foarte complicat. El a intervenit după ce Uunreprezentant al dreptei dure americane, Matt Gaetz, a depus o moţiune de demitere a "speakerului", totuşi, membru al partidului său.

Acest ales din Florida l-a acuzat pe Kevin McCarthy mai ales că a negociat cu aleşii democraţi un buget provizoriu pentru finanţarea administraţiei federale, căruia mulţi conservatori i s-au opus. El a susţinut că liderul republican a încheiat un "acord secret" cu preşedintele Joe Biden privind un posibil pachet pentru Ucraina.

Or, aripa dreaptă a Partidului Republican se opune ferm deblocării de fonduri suplimentare pentru Kiev, considerând că aceşti bani ar trebui folosiţi în schimb pentru a combate criza migratorie la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.

Pe acelaşi subiect

Război civil republican în Camera Reprezentanţilor

Şi nu a contat că imensa majoritate a grupului parlamentar al lui Kevin McCarthy l-a susţinut public: trumpiştii dispun astfel de posibilitatea de a se pronunţa în Cameră asupra unui număr mare de dosare, având în vedere majoritatea republicană pe muchie din această instituţie.

McCarthy a vrut o vreme să creadă că îşi va salva capul, sperând că vor prevala calculele politice şi va putea obţine sprijin din partea democraţilor, în schimbul unor concesii. Cauză pierdută.

"Depinde de Partidul Republican să pună capăt războiului civil republican din Cameră", a subliniat şeful democrat Hakeem Jeffries într-o scrisoare, după o lungă reuniune marţi cu grupul său parlamentar.

"Motivele pentru a-i lăsa pe republicani să se ocupe de propriile lor probleme sunt nenumărate. Lăsaţi-i să se tăvălească în mocirla incompetenţei şi incapacităţii lor de a guverna", a declarat implacabilă reprezentanta aripii progresiste Pramila Jayapal. 

Reacţia lui Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a îndemnat marţi la alegerea rapidă a următorului lider al Camerei Reprezentanţilor după demiterea tenorului republican Kevin McCarthy.

"Deoarece provocările urgente ale ţării noastre nu pot aştepta, preşedintele îşi exprimă speranţa că va fi ales rapid un nou lider al Camerei", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Premieră istorică în SUA. Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor a fost demis