Antena Meniu Search
x

Premierul Rishi Sunak, confruntat de o pacientă dintr-un spital britanic. "Trebuie să încerci mai mult"

Prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, a fost confruntat de o pacientă de 77 de ani într-un spital din Londra, într-o discuţie legată de plătirea incorectă a asistentelor medicale. Premierul a evitat toate întrebările despre modificările din sistemul medical britanic, potrivit Mirror

de Iris Duţescu

la 28.10.2022, 18:23

Rishi Sunak şi Catherine Poole
O pacientă de 77 de ani l-a acuzat pe Rishi Sunak că "nu încearcă destul" - Getty Images

Catherine era în recuperare după o intervenție chirurgicală la Spitalul Universitar Croydon din Londra, când premierul a venit în clinică pentru a da declaraţii. Sunak a avut o discuţie cu pacienta în vârstă de 77 de ani, iar ea i-a ţinut acestuia o scurtă prelegere despre salariile asistentelor, care au fost reduse considerabil. Prim-ministrul a susţinut că Guvernul încearcă să rezolve situaţia, dar femeia a insistat că nu încearcă suficient. "Nu încerci, trebuie să încerci mai tare", a fost mesajul femeii către politician.

Mii de asistente din toată Marea Britanie au organizat greve şi au ieşit în stradă pentru a cere mărirea salariilor, în contextul inflației în creștere. Serviciul Naţional de Sănătate britanic (NHS) ar putea suferi o nouă reducere de buget, deoarece cancelarul Jeremy Hunt urmărește modalități de a umple o "gaură" fiscală de câteva miliarde de lire sterline.

Premierul evită întrebările despre sistemul medical

Într-un interviu televizat realizat la spital după întâlnirea premierului cu Catherine, el a refuzat din nou să răspundă la o întrebare legată de plata asistentelor. Întrebat dacă este mulțumit că asistentele nu beneficiază de o creștere salarială reală, el a spus vineri: „Este minunat să fiu aici, la Spitalul Croydon, să văd munca medicilor și a asistentelor de aici".

„Oricât de mult se preface că nu este aşa, acest prim-ministru face parte din aceeași administrație conservatoare care ne-a zdrobit serviciul de sănătate. Nu este de mirare că pacienții vor să-i spună vreo două”, a declarat Secretara sindicatului GMB, Rachel Harrison, care reprezintă personalul NHS.

Anterior, Sunak a renunţat la o propunere pe care a anunţat-o vara trecută în timpul concursului pentru conducerea Partidului Conservator, de a amenda cu 10 lire sterline pacienții care ratează programările de la medicul de familie și de la spital. El susținea că "nu este corect" că unii pacienți nu apar la programări și "iau acele locuri de la persoanele care au nevoie de ele". Instituţiile medicale și sindicatele, inclusiv Asociația Medicală Britanică, au declarat însă că planul premierului „ar înrăutăți lucrurile” și ar amenința principiul îngrijirii gratuite al NHS.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Premierul Rishi Sunak, confruntat de o pacientă dintr-un spital britanic. "Trebuie să încerci mai mult"