Antena Meniu Search
x

Video Cine e Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii: Are origini indiene, e mai bogat decât regele şi promite să aibă grijă de locurile de muncă ale englezilor

Marea Britanie va avea un premier mai bogat decât regele. Rishi Sunak a rămas singur în cursa pentru fotoliul din Downing Street 10, după ce fostul premier Boris Johnson şi Penny Mordaunt, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul s-au retras. Va deveni astfel primul şef de guvern cu origini indiene din istoria Regatului Unit. Nu va avea însă prea mult timp de sărbătoare. Trebuie să vină rapid cu soluţii pentru a combate creşterea preţurilor, inflaţia uriaşă, criza din energie, dar şi aspiraţiile pentru independenţă ale Scoţiei.

Alexandra Paraschiv
de Alexandra Paraschiv

la 25.10.2022, 00:07

Vezi și

A doua oară a fost cu succes pentru Rishi Sunak. După ce prima dată a fost învins la alegerile din partid de Liz Truss, premierul demisionar, de această dată nimeni nu i-a mai stat în cale şi îşi îndeplineşte visul de a fi premierul Marii Britanii. "Am primit o singură nominalizare validă. Rishi Sunak este, prin urmare, noul lider al Partidului Conservator", a declarat Sir Graham Brady, presedintele Comitetului 1922.

50.000 de britanici au cerut reintegrarea în Uniunea Europeană

Părinții lui Rishi Sunak au emigrat în Marea Britanie din Africa de est și au origini indiene, iar socrul acestuia este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Sunak a lucrat ca analist pentru Goldman Sachs și mai târziu a devenit partener în două fonduri de investiții. Aşa că nu este de mirare că este în topul celor mai bogaţi politicieni britanici. Soţia sa este însă acuzată că a ascuns bani în paradisurile fiscale pentru a nu plăti taxe.

Alături de soţie, Sunak are o avere de aproximativ 730 de milioane de lire sterline - aproape dublu faţă de averea regelui Charles şi a Reginei Consoartă, Camilla. Trăieşte într-un conac imens din vestul Londrei, estimat la 7 milioane de lire sterline. De curând, acolo şi-a construit şi o piscină, în valoare de 400 de mii de lire sterline, care e aproape gata. Are, în plus, patru proprietăţi răspândite prin întreaga lume, toate evaluate la peste 15 milioane de lire sterline. De a lungul timpului, Sunak a promis  însă să aibă grijă şi de britanicii care trăiesc de pe o zi pe alta.

"Prioritatea mea a fost întotdeauna să încerc să protejez cât mai multe locuri de muncă", a declarat Rishi Sunak. Din cauza crizei din energie şi a inflaţiei, cel puţin 7 milioane de britanici sunt în pericol imediat să stea în frig iarna aceasta. Este doar una dintre problemele pe care va trebui să le rezolve Sunak. Banca Angliei avertiza că vine furtuna economică în Regat după ce inflaţia a atins cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani. "Sunt pregătit să dau tot ce am în slujba națiunii noastre", a declarat Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii.

Pe plan politic, trebuie să recâstige încrederea alegătorilor conservatori, încredere zdruncinată de guvernările Boris Johnson şi de scurtul mandat al lui Lizz Truss. Are de furcă şi cu intenţiile Scoţiei de a organiza anull viitor un nou referendum pentru independenţă, dar şi cu renaşterea mişcări pro-UE. Ieri, peste 50.000 de britanici au ieşit pe străzile din centrul Londrei cu steaguri şi pancarte şi au cerut reintegrarea în Uniunea Europeană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cine e Rishi Sunak, noul premier al Marii Britanii: Are origini indiene, e mai bogat decât regele şi promite să aibă grijă de locurile de muncă ale englezilor