Antena Meniu Search
x

Preşedintele în exerciţiu al Bulgariei, Rumen Radev, a câștigat un nou mandat prezidențial

Preşedintele bulgar Rumen Radev a câştigat turul decisiv al alegerilor prezidenţiale de duminică, cu o marjă mare, după ce alegătorii au susţinut mesajul său puternic anticorupţie, potrivit exit-pollurilor realizate de Alpha Research şi Gallup International, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 21.11.2021, 22:34

Preşedintele în exerciţiu al Bulgariei, Rumen Radev, a câștigat un nou mandat prezidențial
Preşedintele în exerciţiu al Bulgariei, Rumen Radev, a câștigat un nou mandat prezidențial - Profimedia Images

Radev, susţinut de mai multe partide anticorupţie, a obţinut 64%-66% din voturi, comparativ cu cele 32%-33% din voturi atrase de Anastas Gerdzikov.

Anastas Gerdzhikov este susţinut de partidul de centru-dreapta GERB, al fostului premier Boiko Borissov.

Alegerile prezidenţiale anticipate au fost câştigate duminica trecută de un nou partid anticorupţie, Continuăm Schimbarea, înfiinţat de doi antreprenori în vârstă de 40 de ani, absolvenţi de Harvard, Kiril Petkov şi Asen Vasilev.

Prezență masivă la vot

În Bulgaria preşedintele are un rol eminamente ceremonial, dar oferă o platformă solidă pentru a influenţa opinia publică. Fost comandant al forţelor aeriene, Radev a câştigat popularitate pentru sprijinul său deschis faţă de protestele anticorupţie ample contra lui Boiko Borisov în 2020.

De partea sa, Anastas Gherdjikov, rector al Universităţii din Sofia, l-a acuzat pe Radev că îi învrăjbeşte pe bulgari. El a promis să unească ţara, care a fost afectată grav de crize cauzate în special de pandemia de COVID-19 şi de creşterea preţului energiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Preşedintele în exerciţiu al Bulgariei, Rumen Radev, a câștigat un nou mandat prezidențial