Antena Meniu Search
x

Primul avion solar a decolat. Va traversa Statele Unite de la vest la est

Soarele este cel mai mare rezervor de energie. Iar oamenii de stiinta inca invata sa-l foloseasca. Au reusit, acum, sa ridice in aer un avion, doar cu puterea razelor solare

Vezi și

Solar Impulse, primul avion solar din lume, a decolat de la o baza militara din California. Dupa un zbor de 19 ore, aparatul va ateriza in Pheonix. Aeronava e tinuta in aer de patru motoare electrice, fiecare cu o putere de numai zece cai. Dar pot ridica avionul la peste 9.000 de metri, dar viteza de croaziera e mai mica de 70 de kilometri pe ora. Motoarele sunt alimentate de 12.000 de panouri solare, amplasate pe aripi. “Putem decola de dimineata cu bateriile aproape goale. Putem sa zburam pe parcursul intregii zile si sa urcam pana la peste 9.000 de metri, altitudinea la care zboara avioanele de linie si sa ne incarcam bateriile”, a explicat pilotul Andre Borschberg.

Energia suplimentara este stocata in baterii, asa ca avionul poate zbura si pe timpul noptii. “Proiectul promoveaza, mai degraba, tehnologiile ecologice, energiile regenerabile si economia energetic”, a declarat Gregory Blatt reprezentant Solar Impulse.

Aeronava va traversa Statele Unite de la vest la est in urmatoarele doua luni, destinatia finala fiind New York. Inginerii lucreaza acum la o noua aeronava propulsata cu energia soarelui. Aceasta va fi gata peste doi ani si ar trebui sa faca inconjurul lumii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Primul avion solar a decolat. Va traversa Statele Unite de la vest la est