Primul bărbat care a primit un rinichi modificat genetic de la un porc a fost externat. Moment istoric în domeniul transplantului
Bărbatul în vârstă de 62 de ani, care a primit un rinichi de porc, modificat genetic, a fost trimis acasă miercuri, la două săptămâni după operația revoluționară care a avut loc la Spitalul General din Massachusetts, SUA. Succesul procedurii medicale a fost salutat de oamenii de știință drept un moment istoric în domeniul transplantului. Deşi au mai fost efectuate transplanturi de organe de la porci, acestea au eșuat, relatează BBC.
Vestea externării pacientului a fost anunţată miercuri de cel mai mare spital universitar al Școlii de Medicină Harvard din Boston. Pacientul pe nume Rick Slayman din Weymouth, Massachusetts, suferea de o boală de rinichi în stadiu terminal și avea nevoie de un transplant.
Pe 16 martie, medicii i-au transplantat cu succes un rinichi de porc, modificat genetic, în cadrul unei intervenții chirurgicale care a durat patru ore. Doctorii spun că rinichiul funcționează bine și că pacientul nu mai este sub dializă. La rândul rău, Rick Slayman a spus că faptul că poate părăsi spitalul este unul dintre cele mai fericite momente din viața sa. Operaţia reprezintă un nou pas către o potenţială soluţie la deficitul cronic de donări de organe.
În 2018, pacientul a primit un rinichi uman de la un donator decedat, însă organul a început să cedeze anul trecut, iar medicii au ridicat ideea unui transplant de rinichi de porc. Modificări genetice sunt efectuate pentru a reduce riscul de respingere.
- În "Valea rinichilor" din Nepal, localnicii au fost nevoiţi să-şi vândă un organ din cauza sărăciei. Au fost...
- Transplant de rinichi de la un porc pentru un bărbat de 62 de ani din SUA: "Un colac de salvare milioanelor de...
- O profesoară din Texas și-a donat un rinichi unui copilaș pe care nu îl cunoștea, impresionată de mesajul în...
Reprezintă porcii viitorul în transplantul de organe?
Rinichiul de porc a fost modificat genetic de compania farmaceutică eGenesis, cu sediul în Cambridge, pentru a elimina "genele dăunătoare ale porcului și a adăuga anumite gene umane pentru a îmbunătăți compatibilitatea". Massachusetts General Hospital din Boston are o bogată istorie în acest domeniu. În 1954, medicii au reuşit aici primul transplant de organe umane de succes din lume - un rinichi.
Totodată, spitalul împreună cu eGenesis a condus în ultimii 5 ani cercetări asupra xenotransplantului (transplant de organe interspecii). Procedura a primit aprobarea de la Food and Drug Administration din SUA în cadrul unui program prin care anumiţi pacienţi în stadiu terminal au acces la tratament experimental.
Potrivit datelor unui ONG, peste 100.000 de americani au nevoie de un transplant de organe pentru a rămâne în viață iar numărul donatorilor, decedați și în viață, a fost sub 23.500 în 2023.
Se estimează că 17 persoane mor zilnic în SUA în timp ce așteaptă un organ, cel mai cautat fiind rinichiul. Deși acesta este primul rinichi de porc transplantat la un om, nu este primul organ de porc care este utilizat într-o procedură de transplant.
Alți doi pacienți au primit câte o inimă de porc, dar acele proceduri nu au avut succes. Pacienţii au murit câteva săptămâni mai târziu. Într-unul dintre cazuri, au existat dovezi că sistemul imunitar al pacientului a respins organul, un risc comun în cazul transplanturilor.
"Acest progres tehnologic poate aduce o aprovizionare abundentă de organe şi oferi în cele din urmă şanse egale în sănătătate și o soluție mai bună pentru insuficiența renală, un rinichi care funcționează bine, tuturor pacienților care au nevoie", a spus Winfred Williams, doctorul lui Rick Slayman.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰