Antena Meniu Search
x

Iranian împușcat în cap de forțele de ordine, pentru că a sărbătorit eliminarea echipei de la Cupa Mondială

Un bărbat a fost ucis de forțele de ordine din nordul Iranului, în timp ce protestatarii antiguvernamentali sărbătoreau public eliminarea echipei naționale de fotbal de la Cupa Mondială.

De Redactia Observator la 01.12.2022, 10:21
Forțele de ordine iraniene au negat uciderea protestatarilor
Un iranian ar fi fost împușcat în cap de forțele de ordine, pentru că a sărbătorit eliminarea echipei de la Cupa Mondială - Facebook

Iran Human Rights a raportat că forțele de ordine l-au împușcat și ucis pe Mehran Samak, în vârstă de 27, când acesta a început să claxoneze din mașină, în orașul Bandar Anzali din Marea Caspică, pentru a sărbători înfrângerea echipei de fotbal iraniene, potrivit BBC.

Videoclipurile din alte orașe au arătat mulțimi care aplaudă și dansează pe străzi. Mulți iranieni au refuzat să-și susțină echipa de fotbal din Qatar, considerând-o ca o reprezentare a Republicii Islamice.

Jucătorii nu au cântat imnul național înainte de primul lor joc, înfrângere cu 6-2 în fața Angliei, într-un gest de solidaritate față de protestatari. Dar au cântat la meciul din Țara Galilor, pe care l-au câștigat cu 2-0, și la confruntarea împotriva SUA. Unii protestatari au văzut asta ca pe o trădare a cauzei lor, deși au existat rapoarte că echipa a fost supusă unei presiuni intense din partea autorităților iraniene.

Forțele de securitate iraniene au negat uciderea protestatarilor

Pe acelaşi subiect

BBC Persian a obținut un videoclip care arăta înmormântarea bărbatului miercuri dimineață, 30 noiembrie. În filmare, oamenii pot fi auziți scandând „Tu ești imoralul, eu sunt o femeie liberă”, un slogan folosit frecvent în timpul protestelor. Forțele de securitate iraniene au negat uciderea protestatarilor.

Conflictele au început în urmă cu 10 săptămâni după moartea Mahsaei Amini, o tânără de 22 de ani arestată de poliția morală din Teheran, pentru că ar fi încălcat regulile stricte care cer femeilor să-și acopere părul cu un hijab.

Autoritățile au răspuns la ceea ce au descris ca fiind „revolte” susținute de străini printr-o represiune violentă în care grupul Iran Human Rights din Norvegia spune că cel puțin 448 de persoane au fost ucise, inclusiv 60 de copii. Peste 18.000 de alte persoane au fost arestate.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Mapamond » Iranian împușcat în cap de forțele de ordine, pentru că a sărbătorit eliminarea echipei de la Cupa Mondială