Antena Meniu Search
x

Video Prințul Harry, nemulțumit de modul în care presa a prezentat uciderea celor 25 de talibani: "Cuvintele mele nu sunt periculoase, dar scoaterea lor din context este"

Prinţul Harry acuză presa că i-ar fi scos cuvintele din context atunci când ar fi răspândit un material potrivit căruia ducele de Sussex s-ar fi lăudat că a ucis 25 de talibani în misiune, în Afganistan. Imediat după apariţia pasajului din volumul "Spare" în presă, mai mulţi militari din Marea Britanie au criticat aspru spusele prinţului, care s-au dovedit a fi nu tocmai... reale.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 11.01.2023, 14:55

Vezi și

Harry spune că toată această neînţelegere nu a făcut decât să-i pună familia în pericol, iar mass-media i-ar fi răstălmăcit cuvintele intenţionat. 

"Dacă aş auzi pe cineva că se laudă cu un astfel de lucru, şi eu aş fi nervos. Dar e o minciună. Şi sper că acum, odată ce cartea a fost lansată, pot vedea contextul. E foarte deranjant şi îngrijorător că pot scăpa basma curată, pentru că au avut contextul. Nu e ca şi cum aveau doar două rânduri, aveau întreaga pagină, dar au divizat-o. Cuvintele mele nu sunt periculoase, dar scoaterea lor din context este."

Dezvăluirile care l-au nemulțumit pe prinț, dar și pe talibani

Prinţul Harry dezvăluie în memoriile sale, "Spare" (Rezervă), că a ucis 25 de "talibani" când era pilot de elicopter în Afganistan, fiind nevoit să-şi considere ţintele drept "piese de şah", aşa cum a aflat la antrenament pentru a putea trage, a scris joi The Telegraph.

Pe acelaşi subiect

Fiul cel mic al regelui Charles III a fost 10 ani în armata britanică, cu două campanii în Afganistan, în 2007-2008 timp de 10 săptămâni, apoi ca pilot de elicopter în sudul ţării din septembrie 2012 până în ianuarie 2013. A demisionat în 2015 pentru că nu s-a putut întoarce pe teren.

Potrivit Telegraph, el spune despre în doua sa misiune din Afganistan că şi-a putut număra victimele datorită camerelor de la bordul elicopterului său Apache.

"Mi s-a părut esenţial să nu-mi fie frică de acest număr. Deci numărul pentru mine este 25. Nu este un număr care să mă umple de satisfacţie şi nici care să mă jeneze", scrie prinţul în vârstă de 38 de ani.

El spune că a considerat aceste victime drept "piese de şah" scoase din joc, aşa cum se prevedea în antrenamentul său, deoarece era imposibil să ucizi o ţintă "dacă o consideam persoană".

"Mi-am fixat ca obiectiv încă din prima zi să nu mă duc niciodată la culcare îndoindu-mă că am făcut ceea ce trebuie, că am împuşcat talibani şi numai talibani, fără civili în apropiere", a spus el. "Am vrut să mă întorc întreg în Marea Britanie, dar mai mult am vrut să mă întorc acasă cu conştiinţa intactă".

Potrivit ziarului, implicarea militară a prinţului l-a transformat într-o potenţială ţintă a teroriştilor, de unde şi temerile cu privire la siguranţa lui pe care le-a exprimat de când a părăsit familia regală în 2020 şi şi-a pierdut protecţia publică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că femeile din România ar trebui să primească mai mulţi bani decât bărbaţii?

Observator » Stiri externe » Prințul Harry, nemulțumit de modul în care presa a prezentat uciderea celor 25 de talibani: "Cuvintele mele nu sunt periculoase, dar scoaterea lor din context este"