Antena Meniu Search
x

Protest cu violențe la Barcelona

Poliţia catalană a intervenit în forţă împotriva unor manifestanţi violenţi la Barcelona, la încheierea unui marş de protest desfăşurat, în general, fără incidente

Vezi și

 Marşul a fost îndreptat împotriva politicii de austeritate dar şi a unui proiect de lege a siguranţei publice, care ar îngrădi protestele de stradă.

Violenţa a izbucnit la finalul marşului, în centrul istoric al Barcelonei, când manifestanţii au încercat să se îndrepte spre sediul parlamentului autonom al Cataluniei. Câţiva dintre ei au spart vitrina unei bănci şi au scris pe ziduri lozinci anarhiste. Forţele speciale au intervenit fără menajamente iar manifestanţii mai puţin radicali au fugit imediat din calea lor.

Ciocnirile au continuat după ce militanţii au ripostat cu pietre şi artificii la primul atac al poliţiştilor. Câteva pubele au fost incendiate şi aduse în mijlocul străzii. Dar oamenii legii s-au regrupat şi au reluat atacul cu bastoane, până când au reuşit să disperseze grupul turbulent.

Manifestaţia, intitulată "Nesupunere 2014", a fost organizată de câteva grupări anarhiste şi de extremă stânga. Poliţia estimează că au participat aproape 4000 de persoane.

Oficial, protestul era îndreptat împotriva politicii de austeritate, dar lozincile s-au referit mai ales la un proiect de lege a siguranţei publice. Unii manifestanţi purtau, simbolic, măşti pentru a arăta că viitoarea lege i-ar putea clasa în rândul delicvenţilor.

Demonstranţii au cerut şi încetarea proceselor deschise după un alt protest, din 2011, în care parlamentul catalan a fost asediat. Spania nu a ieşit din criză iar şomajul se menţine la nivelul mai mult decât îngrijorător de 26 la sută, aşa că sunt de aşteptat şi alte manifestaţii de stradă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Protest cu violențe la Barcelona