Antena Meniu Search
x

Video Proteste de amploare în Polonia. Opoziția de dreapta, care a pierdut puterea, a scos zeci de mii de oameni în stradă

Proteste de amploare în Polonia. Opoziţia de dreapta, care a pierdut recent puterea, a scos zeci de mii de oameni pe străzi. Motivul mitingului este concedierea şefilor de la televiziunea publică - o încercare a noului guvern pro-european de a prelua controlul asupra mass-media, spun protestatarii. În plus, demonstranţii sunt furioşi pentru că au fost arestaţi fostul ministrul de Interne şi adjunctul său, pe care preşedintele Poloniei, ostil noii guvernări, îi graţiase. 

de Redactia Observator

la 12.01.2024, 21:39

Vezi și

Fostul ministru polonez de interne Mariusz Kaminski, care a fost reținut și trimis la închisoare marți, în urma unei condamnări pentru abuz de putere într-o funcție anterioară, începe greva foamei, potrivit unui anunț pe care l-a făcut miercuri, relatează Reuters.

"Declar că tratez condamnarea mea... ca pe un act de răzbunare politică", a spus Kaminski în declarația citită de fostul său adjunct Blazej Pobozy în cadrul unei conferințe de presă în fața biroului premierului.

"În calitate de deținut politic, am început greva foamei din prima zi a încarcerării mele", a mai spus Kaminski.

Polițiștii au intrat marți în palatul prezidențial din Polonia pentru a-i reține pe doi dintre foștii lor șefi, executând un ordin judecătoresc de a-i duce la închisoare pe fostul ministru de interne și pe adjunctul său și escaladând o dispută între șeful statului și noul guvern.

Pe acelaşi subiect

Donald Tusk a preluat puterea în Polonia

După ce a câștigat puterea în octombrie, premierul Donald Tusk, un fost înalt oficial UE, a promis să anuleze politicile predecesorilor săi, partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), care s-au confruntat cu acuzații de subminare a democrației în timpul celor opt ani de guvernare.

Reținerea celor doi parlamentari - Kaminski și fostul său adjunct Maciej Wasik - a fost cea mai recentă salvă într-o dispută care va fi probabil una dintre multele din timpul unei perioade de coabitare în care guvernul și președintele provin din tabere politice diferite.

Sute de protestatari s-au adunat marți în fața palatului prezidențial la cererea partidului PiS, din care Kaminski și Wasik sunt membri, și în fața unei secții de poliție unde erau reținuți.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Proteste de amploare în Polonia. Opoziția de dreapta, care a pierdut puterea, a scos zeci de mii de oameni în stradă