Antena Meniu Search
x

Al cincilea val de proteste în Franţa. Deşi sunt mai puţini, manifestanţii nu par însă dispuşi să cedeze

Bulevardele centrale ale Parisului au devenit din nou teren de luptă între forţele de ordine şi aşa-numitele "veste galbene". Dar numărul protestatarilor şi violenţele s-au redus considerabil faţă de săptămânile trecute.

Vezi și

Bulevardele centrale ale Parisului au devenit din nou teren de luptă între forţele de ordine şi aşa-numitele "veste galbene". Dar numărul protestatarilor şi violenţele s-au redus considerabil faţă de săptămânile trecute. Autorităţile salută această evoluţie şi cheamă la încetarea protestelor şi la dialog. Deşi sunt mai puţini, manifestanţii nu par însă dispuşi să cedeze.

Gazele lacrimogene au invadat din nou cel mai cunoscut bulevard al Europei, Champs Elysées, în al cincilea week-end de proteste ale "vestelor galbene". Dar, spre deosebire de săptămânile precedente, incidentele au fost, acum, izolate şi de mică amploare. Totuşi, la Paris au fost răniţi şapte oameni, iar aproape 170 manifestanţi au fost reţinuţi. 47 au rămas şi peste noapte în arest.

Una din imaginile memorabile ale zilei este prezenţa, în faţa jandarmilor, a unor femei pe jumătate dezbrăcată pentru a aminti de figura simbolică a republicii franceze, Marianne. Dar nu a fost vorba de un protest, ci de o "performanţă" artistică. 

Pe de altă parte, 1000 de manifestanţi au păstrat un moment de reculegere pentru victimele atacului terorist de la Strasbourg, apoi au cântat MarseillezaChiar dacă intensitatea protestelor a scăzut, "vestele galbene" nu sunt mulţumite de creşterea salariului minim şi de celelalte măsuri anunţate de preşedintele Emmanuel Macron. Ei susţin alte revendicări: demisia lui Macron şi legiferarea referendumurilor din iniţiativă cetăţenească, prin care să se poată opune deciziilor guvernului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Manifestaţii au avut loc şi în provincie, iar violenţele nu au lipsit. La Bordeaux au fost răniţi 22 de oameni, printre care şase poliţişti. Şi la Toulouse s-au consemnat 10 răniţi şi 30 de arestări.

În întreaga ţară au fost înregistraţi 66.000 de manifestanţi, de două ori mai puţini decât săptămâna trecută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Al cincilea val de proteste în Franţa. Deşi sunt mai puţini, manifestanţii nu par însă dispuşi să cedeze