Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Proteste în Franţa. O deputată din opoziţie ar fi fost ameninţată că va fi ucisă dacă votează pentru căderea guvernului

Franţa a cunoscut a cincea zi de revolte, după ce guvernul a aprobat creşterea vârstei de pensionare fără să mai aştepte votul Parlamentului.

de Redactia Observator

la 20.03.2023 , 21:57

Zeci de mii de oameni au protestat din nou pe străzi, iar câteva sute au fost arestaţi pentru manifestări violente. O deputată din opoziţie susţine că a fost ameninţată că va fi ucisă dacă votează pentru căderea guvernului. Două moţiuni de cenzură au fost depuse la Paris.

Două moţiuni de cenzură au fost depuse vineri împotriva guvernului francez, scufundat într-o criză politică după trecerea în forţă a reformei pensiilor care a amplificat furia socială şi a condus la încăierări în centrul Parisului, comentează AFP.

Franța, zguduită de proteste în ultimele zile

Vezi și

Mai multe mii de persoane s-au adunat vineri seară în Place de la Concorde, la câteva sute de metri de Adunarea Naţională. Manifestanţii au dat foc la paleţi din lemn, iar atmosfera a devenit tensionată odată cu lăsarea nopţii, poliţiştii încercând să împrăştie mulţimea, potrivit unor fotoreporteri ai agenţiei France Presse.

Pe acelaşi subiect

Câteva sute de persoane au înfruntat poliţia cu sticle şi artificii, care a răspuns cu gaze lacrimogene, încercând să evacueze piaţa în ploaie. Au fost 61 de arestări doar în jurul orelor 21.30 (20.30 GMT), potrivit prefecturii poliţiei. La Lyon (centru-est), manifestanţii au pătruns în forţă într-o primărie de arondisment şi "au încercat să-i dea foc", dar poliţia a stins rapid incendiul şi a arestat 36 de persoane, potrivit prefecturii.

Tot la Lyon, câteva sute de tineri au dat foc la coşuri de gunoi, au răsturnat trotinete, au spart panouri publicitare, au lansat petarde şi au scris pe vitrine în timp ce scandau: "A cui este? A cui este? E a noastră!", potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului. Poliţia a răspuns făcând uz de gaze lacrimogene.

Reformă controversată a pensiilor, în Franța

Guvernul francez a ales să crească vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani pentru a răspunde unei deteriorări financiare a fondurilor de pensii şi îmbătrânirii populaţiei. Franţa este una dintre ţările europene unde vârsta legală de pensionare este cea mai mică, chiar dacă sistemele de pensii nu sunt complet comparabile.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri externe » Proteste în Franţa. O deputată din opoziţie ar fi fost ameninţată că va fi ucisă dacă votează pentru căderea guvernului