Antena Meniu Search
x

Foto Proteste violente în Turcia: femeile, alungate cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc de forţele de ordine

Paradox dramatic: joi seară, în Turcia au avut loc proteste violente chiar de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa mulţimea, pe străzile din Istanbul.

de Redactia Observator

la 26.11.2021, 10:45

Turcia a fost cuprinsă de noi proteste, după o săptămână de foc în care oamenii şi-au revendicat străzile şi şi-au strigat nemulţumirea. Joi seară, de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a ţine la distanţă mulţimea înfuriată.

Proteste violente în Turcia

Potrivit AlJazeera, manifestaţiile au avut loc pe fondul presiunilor ca Turcia să se alăture Convenției de la Istanbul din 2011, angajându-se, alături de celelalte 45 de ţări semnatare, să respecte acordul pentru protejarea femeilor. Deși Turcia a fost prima țară care a semnat, iniţial, convenția, în luna iulie a acestui an a devenit și primul stat care s-a retras. Guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan a declarat, atunci, că inițiativa a fost "deturnată de un grup de oameni care încercau să normalizeze homosexualitatea". Revoltate, mii de femei din Turcia au organizat proteste în masă în martie, când Erdogan și-a anunțat pentru prima dată intenția de a se retrage, și în iulie, când totul a devenit oficial.

Preşedintele Turciei susține că legile existente în ţară oferă deja suficientă protecție femeilor, dar e contrazis de grupurile pentru drepturile femeilor, care solicită reluarea angajamentelor anterioare şi punerea în aplicare a convenţiei. Conform datelor centralizate pe platforma ONG-ului We Will Stop Femicide, cel puțin 285 de femei au fost ucise de bărbați până în 2021, în Turcia. Joi, ministrul de Interne al ţării a recunoscut că statisticile oficiale cu privire la aceste incidente sunt pe cale să depăşească bilanţul de anul trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Proteste violente în Turcia: femeile, alungate cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc de forţele de ordine