Antena Meniu Search
x

Putin acuză SUA că încearcă să dezmembreze Rusia. "Dacă reuşeşte, Rusia ar fi împărțită în Moscova, Urali și alte regiuni diferite. Am dovadă scrisă"

Război în Ucraina, ziua 369. Vladimir Putin a acuzat Occidentul că încearcă să dezmembreze Rusia și să o transforme din cea mai mare ţară din lume într-o serie de mini-state slabe, relatează The Guardian.

de Redactia Observator

la 27.02.2023, 11:43

Putin acuză SUA că încearcă să dezmembreze Rusia. "Dacă reuşeşte, Rusia ar fi împărțită în Moscova, Urali și alte regiuni diferite. Am dovadă scrisă"
Vladimir Putin - Profimedia

Într-un interviu acordat duminică la postul de televiziune de stat, Vladimir Putin susţine că SUA și aliații săi din NATO vor "să provoace Rusiei o înfrângere strategică". Potrivit lui Putin, scopul este acela de "a face ca poporul nostru să sufere". "Cum le putem ignora capacitățile nucleare în aceste condiții?" a întrebat liderul de la Kremlin. 

Președintele Rusiei mai susţine că acest presupus complot al Occidentului este în curs de derulare de la prăbușirea URSS. "Au încercat să remodeleze lumea exclusiv după termenii lor. Nu am avut de ales decât să reacționăm", a spus el, adăugând că Occidentul este complice la "crimele" Ucrainei.

Dacă planul Washingtonului va deveni realitate, Rusia ar fi împărțită în state precum Moscova, Urali și alte regiuni diferite, a spus Putin, susținând că există "dovadă scrisă" pentru afirmațiile sale.

Comentariile lui Putin au venit după ce vineri s-a împlinit un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Potrivit The Guardian, Putin încearcă de fapt prin acest tip de acuzaţii să crească sprijinul poporului rus pentru războiul pornit de Kremlin în Ucraina, prezentându-l drept o luptă necesară și de apărare, o luptă pentru supraviețuirea națională a Rusiei şi care amintește de bătălia Uniunii Sovietice împotriva naziștilor.

Pe acelaşi subiect

Ruşii au încercuit parțial orașul Bahmut. Progres mic în Donbas

În ultimele zile trupele ruse au reuşit câștiguri teritoriale mici în estul Ucrainei, dar nu au reușit un progres major. Obiectivul militar al Moscovei este de a captura întreaga regiune Donbas, o mare parte din ea fiind încă sub controlul Kievului. Grupările tactice rusești au încercuit parțial orașul Bahmut, unde se duc lupte de mai multe luni. Ruşii avansează aparent dinspre nord și sud iar singurul drum către centru - o rută cheie pentru aprovizionarea ucraineană - se află sub focul artileriei rusești.

Între timp, armata ucraineană a respins afirmațiile grupului Wagner că mercenarii ruşi ar fi capturat localitatea Yahidne (Iahidne), un sat de la periferia nordică a oraşului Bahmut. Ucrainenii susţin că au loc lupte intense pe toată linia frontului.

Sâmbătă, fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin a declarat că forțele sale au capturat Yahidne (Iahidne) și satul din apropiere Berkhivka. Cea mai recentă informare ucraineană vorbeşte doar de ofensive rusești "nereușite" în cele două așezări și în alte patru. Toate au fost supuse unor bombardamente puternice, au precizat ucrainenii.

Informa'ii neconfirmate răspândite pe canale de Telegram sugerează că ucrainenii au aruncat în aer un baraj lângă Bahmut pentru a opri avansul ruşilor. Comandamentul armatei ucrainene a folosit tactici similare primăvara trecută, pentru apărarea Kievului. 

Strategia militară a Ucrainei este de a menține linia de font în regiunea Donbas și de a lansa o contraofensivă de primăvară odată ce sosește echipamentul militar occidental. Cea mai probabilă direcție a contraofensivei este în sud către Melitopol și Crimeea. Volodimir Zelenski și-a reafirmat angajamentul de a alunga Rusia de pe tot teritoriul ucrainean pe care l-a furat, inclusiv din Crimeea. Putin a anexat peninsula în urmă cu nouă ani, folosind unități speciale sub acoperire, aşa-numiţii "omuleți verzi".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Putin acuză SUA că încearcă să dezmembreze Rusia. "Dacă reuşeşte, Rusia ar fi împărțită în Moscova, Urali și alte regiuni diferite. Am dovadă scrisă"