Antena Meniu Search
x

Putin pune tunurile pe membri NATO. De ce îi acuză că se implică deja în războiul din Ucraina: "Aceasta este cu adevărat participare"

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat ţările NATO că participă la conflictul din Ucraina prin furnizarea de arme forţelor Kievului, informează duminică AFP. Până acum, poate cel mai important ajutor primit de Kiev au fost primele tancuri Leopard 2, trimise de Polonia. Alte blindate de acelaşi tip vor fi livrate de Germania, ţara lor de origine, Suedia şi Portugalia. Statele Unite au anunţat, de asemenea, un nou ajutor militar în valoare de două miliarde de dolari.

de Redactia Observator

la 26.02.2023, 11:26

Putin pune tunurile pe membri NATO. De ce îi acuză că se implică deja în războiul din Ucraina: "Aceasta este cu adevărat participare"
Putin pune tunurile pe membri NATO. De ce îi acuză că se implică deja în războiul din Ucraina: "Aceasta este cu adevărat participare" - Profimedia Images

"Ei (ţările NATO) trimit Ucrainei arme în valoare de zeci de miliarde de dolari. Aceasta este cu adevărat participare" (la conflictul din Ucraina), a spus Putin într-un interviu pentru canalul Rossia-1, difuzat duminică, potrivit Agerpres.

Chiar în ziua în care s-a împlinit un an de la invazie, premierul Poloniei i-a predat, simbolic, omologului său ucrainean primele patru tancuri Leopard 2, cerute insistent de multă vreme. Alte blindate de acelaşi tip vor fi livrate de Germania, ţara lor de origine, Suedia şi Portugalia, iar peste câteva săptămâni Ucraina ar putea dispune de un batalion complet de Leopard 2.

Statele Unite au anunţat, de asemenea, un nou ajutor militar în valoare de două miliarde de dolari. Dar la acesta se adaugă încă zece miliarde, ca asistenţă financiară. Necesităţile sunt uriaşe: până la sfârşitul anului vor fi necesare 38 de miliarde doar pentru acoperirea deficitului bugetar al Ucrainei. Preşedintele Zelenski a mulţumit pentru ajutor, dar a adăugat că, deocamdată, armele rămân prioritare. 

SUA nu va livra deocamdată Ucrainei avioane de luptă

Pe acelaşi subiect

Pachetul nu cuprinde totuşi alte echipamente cerute de armata ucraineană, cum ar fi avioane de luptă sau rachete cu rază lungă de acţiune. Această nouă tranşă de ajutor fusese anunţată joi seara de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care nu intrase însă în detalii cu privire la conţinutul pachetului.

SUA, principalul donator pentru Ucraina, au livrat sau au promis peste 32 miliarde de dolari în armamente diverse forţelor ucrainene de la debutul ofensivei ruse la 24 februarie 2022, a subliniat vineri şeful Pentagonului, Lloyd Austin, citat în comunicat. Ceilalţi aliaţi ai Ucrainei au deblocat peste 20 de miliarde de dolari în total, a precizat el.

În decursul lunilor, asistenţa americană a evoluat spre echipamente tot mai grele şi mai sofisticate: mai întâi rachete antitanc, apoi baterii de artilerie de precizie, blindate uşoare şi, în fine, tancuri grele Abrams. Luni, în vizita sa surpriză la Kiev, preşedintele Joe Biden anunţase o nouă tranşă de ajutor de 500 milioane de dolari, mai ales în muniţii de artilerie şi sisteme antiblindaj din rezervele armatei americane, prin urmare disponibile rapid. Potrivit lui Jake Sullivan, care l-a însoţit pe Biden la Kiev, administraţia americană se întreabă în permanenţă cum ''să dea Ucrainei instrumentele necesare victoriei sale''.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Putin pune tunurile pe membri NATO. De ce îi acuză că se implică deja în războiul din Ucraina: "Aceasta este cu adevărat participare"