Antena Meniu Search
x

Putin, către Kamila Valieva, acuzată de dopaj la JO: ”Nu te ascunde! Eşti rusoaică, participă şi câştigă!”

Controversele din jurul patinatoarei ruse de 15 ani, Kamila Valieva, iau amploare. Adolescenta s-a prezentat și la antrenamentele oficiale de vineri după ce a făcut apel miercuri iar suspendarea provizorie a fost ridicată de RUSADA. Vladimir Putin o susține public, în timp ce confirmarea rezultatului pozitiv la un test anti-doping făcut în decembrie a scandalizat întreaga lume la adresa Rusiei, potrivit Reuters. 

de Redactia Observator

la 11.02.2022, 15:08

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia o "susţine pe deplin" pe patinatoarea Kamila Valieva."O susţine pe deplin şi infinit pe Kamila Valieva şi facem apel la toată lumea să o susţină!”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Îi transmitem Kamilei: «Nu te ascunde! Eşti rusoaică (...), participă la concursuri şi câştigă!»”, a adăugat el, potrivit lefigaro.fr.

Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, se află în centrul unui scandal care a zguduit Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. A fost depistată pozitiv recent la un test efectuat la sfârşitul lunii decembrie, cu trimetazidină, un medicament de inimă interzis. Testul anti-drog a fost făcut în decembrie înainte de Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022, a confirmat vineri Agenția Internațională de Testare (ITA).

Pentru Comitetul Olimpic Rus, din moment ce acest test pozitiv a avut loc înaintea Jocurilor, nu există niciun motiv să pună la îndoială medalia de aur câştigată luni de echipa rusă de patinaj artistic din care face parte Valieva.  Întreaga lume critică dur Rusia pentru acest nou scandal de dopaj.

Kamila Valieva a obținut ridicarea suspendării temporare

Pe acelaşi subiect

Agenţia Rusă Anti-Doping (RUSADA) a suspendat-o temporar pe patinatoare, după ce a primit rezultatele pozitive, dar Valieva a contestat miercuri decizia şi a obţinut ridicarea suspendării, ceea ce îi permite să participe în continuare la Jocuri în proba individuală de săptămâna viitoare. 

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat însă că urmează să facă recurs la această decizie în faţa Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS), fără a aştepta motivele date de agenţia rusă antidoping (Rusada), deoarece "o decizie este necesară înainte de 15 februarie”, ziua următorului eveniment la care poate participa Valieva.

De ce i s-a permis Kamilei Valieva să concureze în proba pe echipă de la JO?

Agenția Internațională de Testare, ITA, care conduce programul anti-doping pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, a declarat că proba de la testul Kamilei Valieva a fost prelevată la Campionatele Naționale de patinaj artistic din Rusia, desfășurate la Sankt Petersburg, pe 25 decembrie. Cu toate acestea, de abia pe 8 februarie un laborator din Suedia a raportat că a detectat o substanță interzisă, fix la o zi după ce ROC / Rusia a câștigat aurul la proba pe echipe de la Beijing, relatează CNN.

Potrivit ITA, Valieva a fost testată pozitiv la trimetazidină - un medicament folosit pentru a trata angina pectorală, care provoacă dureri în piept din cauza fluxului sanguin slab către inimă. Este pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping (WADA). Modulatorii hormonali și metabolici reprezintă o clasă de medicamente interzise de WADA din cauza dovezilor că sportivii le pot folosi pentru îmbunătățirea performanțelor, deoarece pot crește fluxul sanguin și oferă o rezistența mai bună la efort.

Valieva a primit imediat o suspendare provizorie din partea agenției anti-doping din Rusia, care interzice automat sportivilor să participe la toate competițiile. Kamila a contestat suspendarea miercuri, pe 9 februarie și, la o audiere în aceeași zi, Agenția Rusă Anti-doping a decis să ridice suspendarea temporară - permițându-i să continue să concureze la Jocurile Olimpice în probele individuale.

La 15 ani, Valieva este minoră și, prin urmare, este considerată „Persoană protejată” conform Codului Mondial Anti-doping, ceea ce înseamnă că numele ei nu trebuie dezvăluit publicului. ITA a spus că i-a făcut publică identitatea în urma relatărilor din presă care o numeau pe Veliva pe baza „informațiilor obținute pe surse”, iar ITA a spus că „recunoaște necesitatea informațiilor oficiale din cauza interesului public sporit”.

Valieva și-a ascuns chipul în fața jurnaliștilor vineri la Beijing 

Kamila Valieva s-a antrenat la Beijing și joi, și vineri și este încă programată să participe marțea viitoare când are loc programul scurt feminin. La antrenamentul de vineri, Valieva a părut vizibil afectată, a uitat poziția de start, apoi s-a pregătit de programul scurt, deși a anunțat programul liber.  Apoi, la plecare, în zona mixtă și-a ascuns fața cu jacheta fără a reacționa când un reporter care a strigat „Kamila! Kamila!”. Un jurnalist de la Daily Mail a întrebat-o în strigăt dacă s-a dopat. 

Valieva a apărut la antrenamentele de vineri la aproximativ 25 de minute după ce patinatoarele ruse Alexandra Trusova și Anna Shcherbakova s-au antrenat sub ochii antrenorilor Eteri Tutberidze, Serghei Dudakov și Daniil Gleikhengauz. Valieva face parte din echipa Comitetului Olimpic Rus (ROC) care a câștigat luni proba de patinaj artistic pe echipe, înaintea Statelor Unite și a Japoniei, medalie pe care rușii riscă să o piardă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Putin, către Kamila Valieva, acuzată de dopaj la JO: ”Nu te ascunde! Eşti rusoaică, participă şi câştigă!”