Antena Meniu Search
x

Putin, părăsit de omul său de încredere după invazia din Ucraina. Veteranul reformator Anatoly Chubais a plecat din Rusia

Vladimir Putin a fost părăsit de un înalt oficial de la Kremlin. Veteranul reformator Anatoly Chubais a demisionat și a părăsit Rusia, invocând opoziția sa față de războiul declanșat de președintele rus în Ucraina, scrie Bloomberg, care citează două persoane familiarizate cu situația.

de Redactia Observator

la 23.03.2022, 15:38

Veteranul reformator Anatoly Chubais a plecat din Rusia - Profimedia Images

Anatoly Chubais, în vârstă de 66 de ani, se numără printre puținii reformatori economici din anii 1990 care au rămas în guvernul lui Putin și au menținut legături strânse cu oficialii occidentali. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Cunoscut drept arhitectul privatizărilor din Rusia, din anii 1990, Chubais i-a oferit lui Vladimir Putin primul loc de muncă la Kremlin, la mijlocul anilor 1990 și a salutat inițial ascensiunea sa la putere la sfârșitul acelui deceniu. Sub regimul lui Putin, Chubais a ocupat funcții de top la marile companii de stat, până când președintele l-a numit reprezentant pentru dezvoltare durabilă anul trecut.

Avertismentul lui Putin pentru ”trădătorii” care țin cu Occidentul

De la izbucnirea războiului, guvernul a intensificat presiunea asupra celor care se opun invaziei. De altfel, Putin a avertizat, într-o declarație publică, că va curăța Rusia de ”trădătorii care lucrează pe ascuns pentru SUA și aliații săi”.

Pe acelaşi subiect

„Orice popor, şi în special poporul rus, va putea întotdeauna să deosebească adevăraţii patrioţi de gunoaie şi trădători şi doar să-i scuipe ca pe o mizerie care le-a intrat accidental în gură”, a transmis Vladimir Putin.

„Sunt convins că această autocurățare naturală și necesară a societății nu va face decât să ne întărească țara, solidaritatea, coeziunea și disponibilitatea pentru a face față oricărei provocări”, a mai spus el.

Demisii din marile companii de stat din Rusia, după invazia din Ucraina

Săptămâna trecută, Arkadi Dvorkovich, care a fost consilier economic principal al lui Dmitri Medvedev în timpul președinției sale și viceprim-ministru până în 2018, a demisionat din funcția de șef al fondului tehnologic Skolkovo, susținut de stat, după ce a condamnat invazia. 

Dvorkovich, care este și președintele Federației Internaționale de Șah, este unul dintre puținii foști înalți oficiali care au vorbit împotriva războiului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Putin, părăsit de omul său de încredere după invazia din Ucraina. Veteranul reformator Anatoly Chubais a plecat din Rusia