Antena Meniu Search
x

Putin şi aliaţii lui cer o nouă ordine mondială şi denunţă hegemonia americană. Xi Jinping: "Lumea se află din nou la o intersecţie"

Vladimir Putin a declarat joi că summitul OCS va promova o ''ordine mondială multipolară echitabilă'' în timp ce Xi Jinping a făcut apel la unitate şi rezistenţă împotriva ''ingerinţelor externe'' în cadrul summitului de la Astana.

de Redactia Observator

la 04.07.2024 , 13:09

Summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), care a reunit în acest an în Kazahstan mai multe ţări cu relaţii tensionate cu Occidentul, va promova o "ordine mondială multipolară echitabilă", a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, 

În declaraţia lor finală, participanţii, printre care se numără liderii chinez, iranian şi indian, vor sublinia "angajamentul lor pentru formarea unei ordine mondiale multipolare echitabile, fondate pe rolul central al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pe dreptul internaţional şi aspiraţia statelor suverane la un parteneriat reciproc benefic", a anunţat Vladimir Putin, joi, în deschiderea şedinţei plenare.

Putin şi aliaţii săi denunţă hegemonia americană

Articolul continuă după reclamă

Pentru Vladimir Putin şi Xi Jinping, prezent de asemenea la summit, această lume "multipolară" se doreşte o alternativă la hegemonia americană asupra problemelor lumii, hegemonie pe care ei o denunţă. Vladimir Putin, în special după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, şi-a înmulţit eforturile pentru a reuni ţări din Asia, Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină în jurul acestei idei.

Pe acelaşi subiect

Putin şi aliaţii lui cer o nouă ordine mondială şi denunţă hegemonia americană. Xi Jinping: "Lumea se află din nou la o intersecţie"

Profimedia

Xi Jinping cere unitate pentru blocarea "ingerinţelor externe" şi critică strategia lui Biden

Şi preşedintele chinez Xi Jinping a declarat în cadrul summitului că statele membre trebuie să coopereze pentru a rezista "ingerinţelor externe" şi să se susţină cu fermitate unul pe celălalt.

"În faţa riscurilor reale ale strategiei curţilor mici cu garduri înalte (o strategie a administraţiei Biden privind introducerea de restricţii stricte asupra investiţiilor şi comerţului într-un număr mic de tehnologii legate de securitatea naţională - n. .r.) trebuie să protejăm dreptul la dezvoltare", a declarat Xi Jinping, potrivit televiziunii chineze de stat CCTV.

El a pledat, în context, pentru "promovarea comună a inovaţiei tehnologice" şi "menţinerea stabilităţii şi fluidităţii canalelor industriale şi de aprovizionare", care ar urma să permită "realizarea obiectivelor de dezvoltare comune".

"Trebuie să ne unim pentru a rezista ingerinţelor externe, să ne susţinem cu fermitate unii pe alţii, să fim atenţi la preocupările noastre reciproce, să gestionăm divergenţele interne făcând din pace prioritatea noastră", le-a spus el omologilor din ţări precum India, Iran şi Rusia. "Lumea se află din nou la o intersecţie", a adăugat el şi "este extrem de important ca OCS să se plaseze de partea echităţii şi justiţiei".

Summitul OCS reprezintă jumătate din populaţia mondială

La finalul summitului de la Astana, China va prelua preşedinţia prin rotaţie a OCS pentru perioada 2024-2025. Membrii permanenţi ai OCS sunt Kazahstan, India, China, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan şi, de anul trecut, Iranul. Aceste state reprezintă în total jumătate din populaţia mondială. Joi, organizaţia a primit un nou membru, Belarus.

Putin şi aliaţii lui cer o nouă ordine mondială şi denunţă hegemonia americană. Xi Jinping: "Lumea se află din nou la o intersecţie"

Profimedia

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că vor scădea cu mult ratele, după micşorarea dobânzii-cheie?
Observator » Stiri externe » Putin şi aliaţii lui cer o nouă ordine mondială şi denunţă hegemonia americană. Xi Jinping: "Lumea se află din nou la o intersecţie"