Antena Meniu Search
x

Raiffeisen face angajări în Rusia, deşi oficial susţine că vrea să se retragă din ţară. Austriecii spun că a fost vorba de o eroare

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a postat recent anunţuri de angajare în Rusia, ceea ce indică planuri ambiţioase de creştere în această ţară, în contradicţie cu angajamentul său oficial de a părăsi piaţa rusă, potrivit unui articol publicat marţi în Financial Times, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 17.04.2024, 10:31

Raiffeisen face angajări în Rusia, deşi oficial susţine că vrea să se retragă din ţară. Austriecii spun că a fost vorba de o eroare
Raiffeisen face angajări în Rusia, deşi oficial susţine că vrea să se retragă din ţară. Austriecii spun că a fost vorba de o eroare - Shutterstock

Cotidianul financiar susţine că, începând din luna decembrie 2023, banca austriacă a plasat un număr de peste 2.400 de anunţuri de angajare postate în Rusia, dintre care aproape 1.500 sunt pentru funcţii de management al vânzărilor şi servicii pentru clienţi. Raiffeisen "caută un manager care să atragă clienţi", se precizează într-un anunţ de angajare, în timp ce în altul banca austriacă precizează că "ne extindem în mod activ baza de clienţi corporate".

Aceste anunţuri contrazic declaraţiile repetate ale Raiffeisen potrivit cărora intenţionează să îşi reducă şi chiar să îşi vândă afacerile din Rusia, după decizia preşedintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina. La doi ani de la debutul războiului, banca austriacă este instituţia financiară occidentală cu cele mai mari operaţiuni din Rusia. Raiffeisen a intrat în vizorul Trezoreriei americane şi de asemenea este presată de Banca Centrală Europeană să se retragă din Rusia.

Publicaţia FT i-a contactat pe reprezentanţii băncii pentru clarificări, iar aceştia au informat că directorul general al Raiffeisen a cerut începerea unei anchete. Ulterior a fost publicat un raport care arăta că anunțurile ar fi fost publicate ținându-se cont de un plan mai vechi al băncii, întocmit înaintea invaziei, care nu ar mai fi fost actualizat. Banca a transmis că informațiile despre angajările din Rusia nu corespund planurilor sale viitoare, care lucrează pentru a-și reduce activitatea în această țară.

Reacţia băncii

Pe acelaşi subiect

Într-un comunicat remis Financial Times, Raiffeisen susţine că anunţurile de angajare "nu reflectă măsurile luate de RBI pentru a-şi reduce afacerile din Rusia şi nici nu corespund cu planurile viitoare vizând afacerile din Rusia". "Reducerea afacerilor din Rusia va continua în 2024. Raiffeisen lucrează în continuare la o posibilă tranzacţie, o vânzare sau o separare, care ar avea ca rezultat separarea Raiffeisenbank Russia de grup", a adăugat banca austriacă.

Cu toate acestea, Financial Times dezvăluie că dintre băncile europene care încă operează în Rusia şi care dezvăluie numărul de angajaţi, Raiffeisen este singura care a crescut numărul de angajaţi la nivel local în ultimii doi ani, cu 6,6%, până la 9.942 de angajaţi în decembrie 2023. Comparativ, grupul italian UniCredit, a doua cea mai mare bancă occidentală din Rusia, avea 3.171 de angajaţi la sfârşitul anului 2023, faţă de 4.383 cu doi ani înainte.

Raiffeisen Bank activează pe piaţa bancară din România deservind peste 2,2 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are peste 4.800 de angajaţi în 284 de unităţi, 1.131 ATM-uri & MFM-uri şi peste 27.800 POS-uri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
În Polonia, Legea îi obligă pe dezvoltatori să planteze arbori pentru fiecare aviz de construcţie. România ar trebui să preia acest model?
Observator » Stiri externe » Raiffeisen face angajări în Rusia, deşi oficial susţine că vrea să se retragă din ţară. Austriecii spun că a fost vorba de o eroare