Antena Meniu Search
x

Răsplata fabuloasă pentru un alpinist francez care a găsit o comoară pe Mont Blanc. Cutia cu nestemate era pierdută de jumătate de secol

Un alpinist francez care a dat peste o adevărată comoară de smaralde, rubine și safire, în timpul unei expediții pe Mont Blanc, în 2013, a primit acum jumătate dintre pietrele prețioase. Comoara zăcea îngropată în zăpadă de aproape o jumătate de secol.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 05.12.2021, 16:34

Răsplata fabuloasă pentru un alpinist francez care a găsit o comoară pe Mont Blanc. Cutia cu smaralde, rubine și safire era pierdută de jumătate de secol
Răsplata fabuloasă pentru un alpinist francez care a găsit o comoară pe Mont Blanc. Cutia cu smaralde, rubine și safire era pierdută de jumătate de secol - Profimedia Images

Alpinistul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a descoperit o cutie metalică plină cu nestemate în timp ce escalada ghețarul Bossons, din Mont Blanc, în 2013. Cutia cu pietrele prețioase ar fi aparținut cuiva aflat la bordul unui avion indian care s-a prăbușit în zonă cu o jumătate de secol în urmă, scrie BBC.

Alpinistul a primit numeroase laude după ce a predat cutia poliției, așa cum prevede legea franceză.

Dar acum a fost răsplătit cu jumătate din depozitul de sute de pietre prețioase, autoritatea locală din Chamonix luând cealaltă jumătate, după o încercare nereușită de a localiza familia proprietarului în India.

Alpinistul a primit pietre prețioase în valoare de aproximativ 150.000 de euro

Pe acelaşi subiect

Bijuteriile au fost împărțite acum în două loturi egale, evaluate la aproximativ 150.000 de euro fiecare, a declarat primarul de la Chamonix, Eric Fournier, agenției de presă AFP.

El l-a lăudat pe alpinist pentru „integritatea” sa în predarea descoperirii sale către poliție.

Două avioane Air India s-au prăbușit în Mont Blanc, primul în 1950, ucigând 48 de persoane. În 1966, un al doilea zbor operat de transportatorul național al Indiei a lovit muntele, cu 117 la bord.

Oficialii cred că pietrele prețioase ar fi provenit probabil de la zborul din 1966, care era pe drum de la Mumbai la New York când s-a prăbușit.

Comoara ar proveni de la o persoană care s-ar fi aflat într-un avion Air India prăbușit în 1966

Pe munte au fost găsite de atunci rămășițe umane, precum și bagaje aparținând celor aflați la bord.

În 2012, a fost găsită o geantă care transporta corespondență diplomatică din India. Geanta conținea ziare, calendare și o scrisoare personală din 1966.

Fizicianul cunoscut drept „părintele” programului nuclear al Indiei, Homi J Bhabha, a fost printre cei uciși în accidentul din 1966.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Răsplata fabuloasă pentru un alpinist francez care a găsit o comoară pe Mont Blanc. Cutia cu nestemate era pierdută de jumătate de secol