Antena Meniu Search
x

Răsturnare de situaţie. Fiica generalului Serghei Surovikin neagă că acesta ar fi fost reținut în Rusia: Nu s-a întâmplat nimic cu el, este la muncă

Confuzie cu privire la soarta lui Serghei Surovikin după rebeliunea armată a grupării paramilitare ruse Wagner. Unele publicaţii occidentale au scris că "generalul Armaghedon" a fost arestat sau reţinut pentru că ar fi ştiut că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, pregăteşte o revoltă şi nu a făcut nimic să o împiedice. Kremlinul a refuzat joi să răspundă la întrebările jurnaliştilor dacă generalul a fost reţinut sau unde se află. Cu toate astea, canalul de Telegram Baza, care are legături cu serviciile de securitate rusești, a relatat citând-o pe fiicca acestuia, că Serghei Surovikin nu a fost arestat şi că nu i s-a întâmplat nimic. 

de Redactia Observator

la 06.07.2023, 17:13

Răsturnare de situaţie. Fiica generalului Serghei Surovikin neagă că acesta ar fi fost reținut în Rusia: Nu s-a întâmplat nimic cu el, este la muncă
Serghei Surovikin, decoarat de Vladimir Putin - Profimedia

Fiica lui Serghei Surovikin a declarat pentru canalul de Telegram Baza că nimeni nu l-a arestat pe tatăl şi că informaţiile potrivit cărora se află într-un centru de arest preventiv din Moscova, sub suspiciunea de implicare în rebeliunea "wagneriților",  nu sunt reale.  

Potrivit sursei citate, "nu s-a întâmplat nimic cu comandantul șef al forțelor aerospațiale", nimeni nu l-a arestat, iar în prezent "este la locul de muncă".  Ea a mai amintit că nici în trecut generalul "nu a apărut în fiecare zi în presă  pentru a da declarații". Soția generalului Surovikin a refuzat să comenteze pentru Baza ştirile despre arestarea acestuia.

Zvonurile cu privire la o reţinere sau la o interogare a lui Surovikin au început să circule miercuri pe canalele de Telegram ale mai multor bloggeri militari ruşi. Unele surse din Rusia susțineau că generalul a fost reținut pe 25 iunie, a doua zi după rebeliunea Wagner, și plasat în centrul de arest preventiv Lefortovo. Şi serviciul în rusă al site-ului The Moscow Times a relatat miercuri citând două surse de la Ministerul rus al Apărării, sub protecţia anonimatului, că generalul rus Serghei Surovikin a fost arestat. Jurnalistul rus  Alexei Venediktov a relatat miercuri că Surovikin "nu a mai luat legătura cu familia sa de trei zile".  

Un alt canal rusesc de Telegram, VChK-OGPU, care are surse în poliţie şi justiţie, a transmis că Surovikin nu se află în Lefortovo iar instanțele şi centrele de predetenție din Moscova nu au avut nicio activitate recentă neobișnuită nici nu au existat "arestări speciale". 

Pe acelaşi subiect

Arestarea lui Surovikin a fost anunţată joi şi de publicaţia britanică Financial Times, care a citat trei persoane familiarizate cu această chestiune. "Putin știa dinainte despre planurile de revoltă ale lui Prigojin și astfel se putea pregăti într-o anumită măsură. A putut să vadă cine ce a făcut în acea zi. Și acum face curățenie în casă", a spus pentru ziar un oficial guvernamental occidental care crede că Surovikin a fost reținut. "Înțelegem că vor fi mai mulți oameni care vor urma" a mai spus acesta. 

Potrivit publicaţiei The New York Times, care citează surse din serviciile secrete americane, generalul Surovikin, şi probabil şi alţi generali ruşi de rang înalt, ar fi ştiut despre intenţia lui Prigojin de a lansa o rebeliune contra conducerii militare ruse, dar nu a raportat mai departe. Nu este clar dacă Surovikin l-a ajutat pe Prigojin să-și planifice mișcările.

Potrivit Wall Street Journal, care citează responsabili occidentali fără a le dezvălui numele, Prigojin dorea să-i captureze pe ministrul rus al apărării Serghei Şoigu şi pe şeful Statului Major rus Valeri Gherasimov în timpul unei deplasări a acestora din urmă în sudul ţării.

Potrivit agenţiei Reuters, nu se mai ştie nimic despre mai mulţi generali ruşi, printre care şi şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov. Şeful Statului Major General al armatei ruse, nu a mai apărut în public sau la televiziunea de stat de la rebeliunea eşuată sâmbătă, când şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, ceruse ca Gherasimov să-i fie predat. Din 9 iunie, el nu este menţionat în niciun comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Cine este generalul Serghei Surovikin

Surovikin este șeful forțelor aerospațiale ruse și a fost anterior comandantul suprem al Moscovei în Ucraina. Cunoscut drept "Generalul Armaghedon" pentru tacticile sale brutale de bombardare în Siria, Surovikin a fost promovat toamna trecută pentru a comanda "operaţiunea militară specială din Ucraina". Deși a fost retrogradat rapid, el a rămas favorit în rândul liderilor militari şi a comunității pro-război care cer un răspuns mai puternic din partea Rusiei.

În această primăvară Surovikin a început să acționeze ca omul de legătură dintre Grupul Wagner şi armata rusă. Pe măsură ce a escaladat conflictul dintre Prigojin şi conducerea militară a Rusiei, Surovikin ar fi acționat ca un intermediar.

Kremlinul a refuzat să spună unde se află Serghei Surovikin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinui, Dmitri Peskov, a evitat să răspundă la întrebarea unde se află generalul Serghei Surovikin și i-a trimis pe jurnalişti să contacteze Ministerul Apărării, potrivit agenţiei ruse Interfax.  

Întrebat joi la prânz dacă ştie ce s-a întâmplat cu generalul Serghei Surovikin, Dmitri Peskov a răspuns că: "Nu, din păcate nu. Vă recomand să contactați Ministerul Apărării, este o problemă care ţine de ei". 

Peskov a fost întrebat și dacă președintele Vladimir Putin continuă să aibă încredere în Surovikin. "El este comandantul suprem și lucrează cu ministrul Apărării şi cu șeful Statului Major. În ceea ce privește unitățile structurale din cadrul ministerului, vă rog să contactați ministerul", a răspuns reprezentantul Kremlinului.

Presat să clarifice unde se află în prezent generalul Surovikin și dacă confirmă informațiile despre arestarea sa, Peskov a răspuns că "Nu am nimic de adăugat aici la ceea ce am spus deja pe această temă".

Jurnaliştii i-au cerut lui Peskov să comenteze şi dacă Kremlinul consideră necesar să fie demişi toţi cei din aparatul de securitate care au comunicat cu Prigojin. "Nu este rolul meu să răspund la această întrebare. Nu mai am nimic de spus pe această temă", a reacţionat Peskov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Răsturnare de situaţie. Fiica generalului Serghei Surovikin neagă că acesta ar fi fost reținut în Rusia: Nu s-a întâmplat nimic cu el, este la muncă