Antena Meniu Search
x

Video Israel pregăteşte un atac fără precedent în Gaza, cu sprijin american. A mobilizat 300.000 de soldaţi şi pregăteşte raiduri aeriene

Atrocităţi greu de descris în cuvinte pe frontul din Israel. În satele de la graniţă, teroriştii au măcelărit efectiv sute de oameni, printre care şi copii. În replică, avioanele Israelului au pus la pământ cartiere întregi în Gaza. Sunt 1.200 de morţi în Israel şi aproape o mie în Fâşia Gaza. Echipa Observator a filmat azi în zonele în care se duc cele mai intense lupte şi unde se pregăteşte acum marea invazie terestră cu sprijin american. Atenţie, urmează imagini şi informaţii cu un puternic impact emoţional!

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 11.10.2023, 19:39

Vezi și

De la distanţă, exploziile asurzitoare şi sirenele care provoacă panica sunt singurele semne ale războiului. Militarii israelieni care au ajuns în kibutzurile din sud au găsit o imagine apocaliptică după atacurile de sâmbătă. În Kfar Aza, sunt cadavre peste tot. Femei, copii şi bătrâni. Din 750 de oameni, teroriștii Hamas au ucis 200.

Doron Spielman, maior armata israeliană: Trebuie să-și fi pierdut umanitatea și ceea ce a mai rămas este ceva inuman. Să vezi cărucioare pentru copii cu găuri de gloanțe și sânge pe ele. Cine se apropie de un copil şi îl ucide?

Bianca Iacob, reporter Observator: Cu cât te apropii mai mult de graniţa cu Fâşia Gaza, astfel de imagini sunt tot mai dese, sunt practic urmele atacurilor din fâşie lansate de militanţii Hamas. Maşini făcute scrum în urma rachetelor care au căzut aici. Chiar pe autostradă câmpul este pârjolit şi ardea inclusiv puţin mai devreme.

Kibbutz-ul Kfar Aza, scena unui caranagiu

Pe acelaşi subiect

Kibbutz-ul Kfar Aza a fost scena unui caranagiu, la fel ca festivalul SuperNova din deşert.

Joe Biden: Acesta a fost un act de răutate absolută. Peste 1.000 de civili au fost măcelăriți, nu doar uciși, măcelăriți în Israel. Printre aceștia, cel puțin 14 cetățeni americani au fost uciși. Să nu existe îndoială: Israelul are sprijinul Statelor Unite. O să ne asigurăm că statul evreiesc şi democratic al Israelului se poate apăra astăzi, mâine, așa cum am făcut-o întotdeauna. Aceste atrocități sunt revoltătoare. Suntem alături de Israel, să nu ne îndoim. Vă mulțumesc.

Nu sunt doar israelieni morţi, ci şi luptători Hamas care au dat peste o rezistenţă cum nu se aşteptau. Locuitorii din zonele de frontieră sunt oameni duri, obişnuiţi cu pericolul. Fiecare casă are camere de siguranţă betonate.

Ies la iveală şi poveşti teribile din rezistenţa israeliană. Adar şi Itay erau foşti ofiţeri de armată care locuiau în kibutzz. Când au venit teroriştii, şi-au încuiat gemenii de 10 luni într-o cameră sigură şi au apărat casa cu armele în mâini. Au ucis şapte terorişti, dar au sfâşti împuşcaţi. Copiii lor au fost găsiţi în viaţă de rude.

O fetiţă de 12 ani si a sunat mama să îi ceară ajutorul, inainte de a cadea in mainile militanţilor Hamas. La fel a păţit un băiat de zece ani, Erez. Rugăminţile celorlalţi prizonieri de a l elibera nu i au impresionat pe luptătorii Hamas.

Zeci de copii şi adulţi sunt inca ostatici în Gaza. Israelieni, dar şi străini. Statele Unite au trimis la Tel Aviv trupele special Delta şi celebra Seal Team Six, care l-a lichidat pe Osama Bin Laden, pentru a-i recupera pe prizoinieri.

Israelul promite să răzbune toate aceste morţi

 Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Nu am văzut niciodată asemenea acte de brutalitate în istoria statului, sunt chiar mai răi decât ISIS.

Israelul susţine că se confruntă cu atacuri pe mai multe flancuri şi promite să răzbune toate aceste morţi

În ultimele cinci zile, Israelul susţine că a respins atacuri care au venit atât dinspre Fâşia Gaza, dar şi din nord, din Liban, iar pe acestea din urmă le pun pe seama grupării Hezbollah. Liderii hezbollah nu recunosc însă aceste atacuri. Presa din Israel vorbeşte şi de agresiuni din partea Siriei, unde opererează o altă facţiune radicală palestiniană, tot în nordul Israelului.

Armata israeliană pregăteste o uriaşă ofensivă terestră împotriva Hamas. Lângă linia de demarcaţie cu Fâşia Gaza au fost mobilizaţi peste 300.000 de soldaţi. Ei vor fi susţinuţi de tancuri, zeci, chiar sute, dar şi sisteme de artilerie. În acelaşi timp, avioanele de luptă aşteaptă ordin pentru a bombarda locurile unde s-ar afla teroriştii Hamas.

Planurile de atac sunt păstrate în cel mai mare secret. Dar dacă analizăm ultima incursiune, cea din 2014, un punct de intrare ar fi în nord, pe lângă trecerea Erez, de unde armata israeliană poate avansa uşor spre oraşul Gaza şi apoi spre centrul enclavei. Un alt punct este în sud, lângă oraşul Khan Yunis, pe unde tancurile se pot deplasa cu uşurinţă şi pot ocupa poziţii de luptă.

Şi tot în Sud, un alt punct de acces, ar fi pe ceea ce israelienii numesc Ruta Philadelphia, lângă oraşul Rafah. Pentru ofensivă, Israelul poate conta şi pe sprijinul Statelor Unite. Noaptea trecută un prim avion cu armament american a ajuns la Tel Aviv, iar Portavionul USS Gerald R. Ford s-a poziţionat în Estul Mării Mediterane.

În Gaza, avioanele au lovit 240 de ţinte în ultimele 24 de ore

Pregătirea ofensivei terestre devine tot mai evidentă cu cât te apropii de linia de demarcaţie cu Fâşia Gaza.

În Gaza, avioanele au lovit 240 de ţinte în ultimele 24 de ore. Zeci de blocuri au fost rase de bombele israeliene, iar spitalele sunt pline până la refuz. Peste o mie de oameni au fost ucişi, printre ei şi 12 angajaţi ai ONU.

Gaza este acum sub o blocadă completă. Singura centrală electrică a rămas fără motorină, aşa că regiunea nu mai are de azi nici curent electric. În plus, israelienii nu permit Egiptului şi altor ţări să trimită camioane cu ajutoare sau mâncare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Israel pregăteşte un atac fără precedent în Gaza, cu sprijin american. A mobilizat 300.000 de soldaţi şi pregăteşte raiduri aeriene