Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă. Trupele ruse se reaşează şi primesc întăriri: au sosit primii mercenari sirieni

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă. Pentru prima dată, ucrainenii ar fi cei care au plecat în ofensivă. Moscova acuză că elicoptere ucrainene au bombardat un depozit petrolier dintr-un oraş rusesc. Ucraina nu a confirmat, dar nici nu a infirmat clar atacul în care au fost răniţi doi oameni şi care ar fi primul pe teritoriu rusesc. Mulţi analişti se îndoiesc totuşi de autenticitatea imaginilor care circulă pe reţelele de socializare. Kremlinul a avertizat că atacul ar putea afecta negocierile de pace.

de Redactia Observator

la 01.04.2022 , 19:49

Este momentul în care două elicoptere atacă depozitul petrolier din Belgorod. Autorităţile de aici susţin că este mâna Ucrainei. Ar fi pentru prima dată de la începutul războiului când ucrainenii atacă, nu doar se apără. Locul e în vestul Rusiei, la 40 de kilometri distanţă de graniţa cu Ucraina. Incendiul a fost atât de puternic că oamenii din trei localităţi apropiate au fost nevoiţi să fugă din calea lui. 50 de autospeciale au fost trimise să stingă focul. În urmă cu două zile, o defecţiune tehnică a provocat un incendiu la un depozit de armament, în aceeaşi zonă.

14 tone de mâncare şi medicamente au fost confiscate

Temerile ruşilor sunt îndreptăţite. Rezistenţa ucraineană răspunde în forţă în toată ţara. 11 localităţi au fost recucerite în regiunea Herson în ultimele zile şi alte două la sud de Cernihiv. Agenţia pentru energie atomică a confirmat şi că trupele ruse s-au retras din Cernobîl după săptămâni de ocupaţie. Potrivit Moscovei, Donbass este acum obiectivul militar major, dar servicile occidentale avertizează Ucraina să nu creadă în aşa zisa retragere a trupelor ruse. Mii de soldaţi vin dinspre Georgia să completeze efectivele ruseşti. Şi primul contingent de mercenari sirieni ar fi ajuns în Rusia. "Preşedintele Putin nu mai are puterea pe care o avea înainte. Este acum un om închis într-o cuşcă pe care şi-a construit-o singur. Este izolat", a declarat Ben Wallace, secretarul Apărării din Marea Britanie.

Vezi și

"Avem motive să credem că preşedintele Putin se simte trădat. A calculat greşit, în mod evident, forţa trupelor sale şi capacitatea acestora de a înregistra o victorie rapidă", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. Situaţia dificilă în care se află armata rusă este trădată şi de atacurile din ultimele zile. Moscova nu mai face deosebire între ţinte civile şi militare. Nici culoarele de evacuare nu sunt sigure, iar convoaiele umanitare nu mai pot trece. 100 de mii de oameni rămân blocaţi în Mariupol. 14 tone de mâncare şi medicamente au fost confiscate ieri în drum spre oraşul-port aflat sub asediu de la începutul războiului.

"În Donbass, în Mariupol şi în direcţia Harkovului, trupele ruseşti strâng resurse şi echipament ca să lanseze atacuri în forţă. Ne vom apăra, vom face tot posibilul să oprim invadatorii şi să ne eliberăm teritoriile", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Climatul de neîncredere nu ajută nici negocierile reluate astăzi în format de videoconferinţă. Rusia cere recunoaşterea independenţei Crimeei şi a Donbassului, dar suveranitatea lor nu e negociabilă pentru Kiev.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă. Trupele ruse se reaşează şi primesc întăriri: au sosit primii mercenari sirieni