Reacţia lui Vladimir Putin, după ce victoria lui Joe Biden la prezidenţiale a fost validată de Colegiul Electoral Federal

De Veronica Micu.
Publicat: 15.12.2020, 10:38.
Actualizat: 15.12.2020, 11:01

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Joe Biden, după ce Colegiul Electoral Federal al SUA a validat, luni seară, victoria democratului la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Vladimir Putin l-a felicitat pe Joe Biden

Reacţia lui Vladimir Putin, după ce victoria lui Joe Biden la prezidenţiale a fost validată de Colegiul Electoral Federal

Profimedia

Potrivit publicaţiei Russia Today, Vladimir Putin i-a urat lui Biden un mandat plin de succese şi a spus că, personal, "este pregătit pentru cooperare şi dialog" cu preşedintele-ales din SUA.

În ciuda diferenţelor dintre cele două ţări, Rusia şi SUA pot ajuta la rezolvarea multor probleme în lume, se mai arată în mesaj.

Timp de patru ani, Rusia a fost acuzată că a intervenit în alegerile prezidenţiale din 2016, în favoarea lui Donald Trump. Cu toate acestea, Rusia a negat orice fel de intervenţie, motivând că a fost folosită ca „ţap ispăşitor” într-un conflict intern din SUA.

Joe Biden: "Voinţa poporului a învins"

Joe Biden a fost din nou declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din SUA, după ce, luni seară, Colegiul Electoral Federal a confirmat alegerea candidatului Partidului Democrat în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

Joseph Biden a primit deja 302 voturi ale electorilor federali, depăşind pragul de 270 de voturi, necesar pentru confirmarea în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

La finalul procedurii de vot a Colegiului Electoral Federal, Biden a obţinut 306 voturi, iar Donald Trump, preşedintele în funcţie al SUA, 232, potrivit CNN.

În primul său discurs după validarea alegerii, Joe Biden a salutat ceea ce a numit "victoria democraţiei" şi a promis, din nou, că va fi preşedintele tuturor americanilor.

"O dată mai mult, în America, domnia legii, Constituţia noastră şi voinţa poporului au învins. Democraţia noastră - agresată, pusă la încercare, ameninţată - s-a dovedit a fi rezistentă, reală şi puternică. Votul Colegiului Electoral reflectă faptul că şi în condiţiile unei crize de sănătate publică cum nu am mai trăit până acum, oamenii au votat.

Au votat într-un număr record", a spus Biden.

Trump refuză să-şi recunoască înfrângerea

Votul celor 538 de mari electori - care oficializează victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie şi este în mod teoretic o formalitate - are în acest an o importanţă deosebită, din cauza refuzului lui Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea, relatează AFP.

Republicanul continuă, la Casa Albă, să denunţe - fără probe - ”cele mai trucate alegeri din istoria americană”, aşa cum a făcut-o duminică, într-un mesaj postat pe Twitter:

”Cum pot state şi oficiali politici să confirme nişte alegeri în care frauda şi neregulile au fost demonstrate?”.

Tabăra sa nu a fost în măsură să prezinte cel mai mic element care să-i susţină acuzaţiile, iar recursurile pe care le-a formulat în justiţie au fost aproape toate respinse.

După etapa solemnă de luni, este posibil ca un număr mai mare de aleşi republicani să accepte să recunoască victoria lui Joe Biden.

Însă este puţin probabil ca Donald Trump să facă acest lucru, cu atât mai mult cu cât, potrivit unor sondaje, o mare parte dintre alegătorii săi - 68%, potrivit Fox News - nu-l consideră pe democrat drept învingătorul legitim.

”Lupta abia începe!!!”, a scris în weekend preşedintele în exerciţiu pe Twitter.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.