Reacţie sfidătoare a Ambasadei Rusiei după ce ruşii au ameninţat că vor bombarda podul Giurgiulești
Război în Ucraina. România a condamnat ferm declarațiile așa-zisului reprezentant al Rusiei în Herson, după ce Vladimir Saldo a amenințat că armata rusă va bombarda podul de la Giurgiulești, din R. Moldova, la graniţa cu România. Între timp, ambasada Rusiei de la Bucureşti a avut o reacţie sfidătoare.
Guvernatorul instalat de ruşi în Herson, Vladimir Saldo, a amenințat joi că armata rusă va lovi podul de la Giurgiulești ca răspuns la atacul ucrainenilor asupra Podului Ciongar care leagă regiunea ucraineana Herson de Crimeea. "Coordonatele podurilor din regiunea Odesa, din Giurgiulești în Moldova, care a fost în componenta Ucrainei, dar a fost transmisă pe Dunăre de regimul Iușcenko, toate aceste coordonate sunt cunoscute și în curând va fi un răspuns destul de serios", a spus Saldo în timp ce vizita podul avariat.
România a transmis Rusiei că astfel de declaraţii sunt inacceptabile, iar atacarea infrastructurii civile este crimă de război.
Podul Giurgiulești, ameninţat de ruşi
Observator a solicitat un răspuns din partea Ambasadei Rusiei de la Bucureşti care a transmis că Serghei Şoigu a avertizat Ucraina în urmă cu două zile să nu-i atace teritoriul cu rachete HIMARS şi Storm Shadow, în caz contrar ruşii vor răspunde cu atacuri asupra centrelor de decizie ucrainene.
- Prima reacţie a României după ce ruşii au ameninţat că vor bombarda podul Giurgiulești: Lovirea...
- Rușii amenință că vor bombarda podul Galați-Giurgiulești: "Va fi un răspuns foarte serios în curând"....
- "Poarta spre Crimeea", avariată. Un pod dintre Crimeea și Herson, lovit de ucraineni cu rachete Storm Shadow....
"Ținând cont că în declarația la care se face referire inițial este vorba despre Podul Ciongar, în acest context, vă aducem la cunoștință declarația Ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu:
"Conform informațiilor noastre, conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei intenționează să lovească teritoriul Federației Ruse, inclusiv Crimeea, cu rachete HIMARS și Storm Shadow", a spus el la o ședință a ccomandamentului militar rus. Şoigu a subliniat că folosirea acestor rachete în afara zonei operaţiunii militare speciale ar însemna implicarea deplină a Statelor Unite și Marii Britanii în conflict și ar presupune, de asemenea, lovituri imediate asupra centrelor decizionale de pe teritoriul Ucrainei." este punctul de vedere transmis de Ambasada Rusiei la Bucureşti.
Ruşii au publicat imagini surprise de camere de supraveghere cu momentul în care podul Ciongar, una dintre rutele mai scurte de legătură între Crimeea şi Herson, a fost lovit de rachete joi dimineaţă. Autoritățile ruse susţin că va dura cel mult câteva săptămâni pentru a-l repara.
Există alte două rute terestre carea leagă Crimeea de Herson după avarierea Podului Ciongar. Transportul este deviat prin punctele Armiansk și Perekop, potrivit presei ruse. Canalele rusești de Telegram au distribuit o imagine cu un presupus fragment de rachetă găsit la locul impactului pe podul Ciongar şi care ar confirma, potrivit ruşilor, un atac ucrainean cu rachete Storm Shadow.
"Judecând după marcajele de pe restul unei rachete care a zburat peste podul Ciongar, acesta este un produs al companiei franceze Matra BAE Dynamics Alenia. Acesta este un designer și producător european de top de sisteme de rachete, care produce și Storm Shadow" susţine unul dintre canalele de propagandă ale Kremlinului, Rybar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰